DSC_2459.jpg (108 KB)

Příprava ledové kávy v domácích podmínkách je snazší, než by se na první pohled mohlo zdát. Stačí dodržet pár zásad a připravíte si ledovou kávu tak skvělou, jako v kavárně.

O své tipy se s námi podělila baristka Míša Ilíková, ambasadorka značky Nespresso. Ta zmiňuje jak klasickou ledovou kávu, se kterou se můžete setkat ve většině kaváren, tak netradiční kombinace, které přichází právě od značky Nespresso.

Je důležité mít na přípravu ledové kávy speciální kapsle nebo můžeme použít i ty, které běžně používáme na espresso či lungo?

Pokud si vyberete kapsle určené na přípravu ledové kávy, máte zaručeno, že váš nápoj bude opravdu chutnat lahodně. Samozřejmě lze použít i některé další kávové směsi Nespresso, ale ne všechny budou při studené přípravě chutnat dobře. Ze stálé nabídky jsou na ledovou přípravu dobré kávy Dharkan, Ristretto, Arpeggio pro výraznou kávu nebo například Master Origin Ethiopia, pokud budete chtít velmi jemnou a lehkou verzi, kterou můžete doplnit mátou či citrusy.

Jaké jsou zásady při přípravě ledové kávy?

Žádné specifické zásady asi neexistují, každý ať si připraví svou verzi ledové kávy, tak aby mu chutnala – to je asi ta jediná „zásad“, kterou se řiďte. Někomu chutná jen vyšejkrované espresso na ledu, tzv. shakerato. Jiný zase potřebuje do své ledové kávy dva kopečky vanilkové zmrzliny, třetí nedá dopustit na klasické řecké frappé. Možností je široká škála a je dobré zkoušet i nečekané kombinace.

DSC_2470.jpg (114 KB)

Jsou tedy různé způsoby jak připravit ledovou kávu?

Ano, jak píši výše, lze připravit ledovou kávu v mnoha podobách. Nejjednodušší je připravit kávu přes ledové kostky a doplnit buď perlivou vodou nebo mlékem. K vodě či jemné limonádě se hodí jemné kávové směsi, ke kombinaci s mlékem sahejte spíše po těch intenzivních, které s mlékem krásně zjemní, ale přesto jsou v nápoji cítit. Pokud budete chtít, připravte si stále populárnější espresso tonic, který u nás chystáme v kombinaci ve sirupem z růžového grapefruitu. Příprava je jednoduchá – do vysoké sklenice dejte několik kostek ledu, nalijte sirup, tonic a navrch kávu, ideální bude kolumbijská směs Master Origin Colombia, jejíž ovocné tóny se skvěle doplní s chutí ovoce.

Patří do ledové kávy vždycky mléko nebo jeho náhražka?

Nemusí, je jen na vás, zda chcete variantu s mlékem, pak můžete volit klasické kravské, jehož chuť asi máme nejraději, ale jdou i rostlinná. Nejlepší je asi mandlové mléko, které díky své nasládlosti krásně ladí s hutnější kávou na ledu a lze krásně doplnit i třeba vanilkovým či karamelovým sirupem. Také kombinace mandlového mléka, cukrového sirupu a kávy se pije na jihu Itálie v podobě nápoje Café Salentina.

Jaké jsou druhy ledové kávy?

My letos nabízíme dva druhy: jednu směs na kávu kombinovanou s kokosovým sirupem a vodou a druhou hutnou kombinovaným karamelovým sirupem a mlékem. První zmiňovanou kávu také můžete zkombinovat s bezinkovou šťávou a perlivou vodou – chuťově tato kombinace připomíná explozi tymiánu či rozmarýnu v ústech.

A na závěr jeden recept na skvělou ledovou kávu s mlékem

Iced Flat White

  • 4 kostky ledu (30 ml jedna kostka)
  • 5 ml karamelového sirupu
  • 120 ml plnotučného mlééka
  • 25 ml kávy Nespresso Flat White Over Ice

Do sklenice dejte ledové kostky. Přelijte je karamelovým sirupem. Přidejte 120 ml vychlazeného, ideálně našlehaného mléka. Na závěr do sklenice přelijte 25 ml kávy.

Tip pro ty z vás, kteří nemají kávovar Nespresso

Příprava kávy, při které umletá kávová zrna nepřijdou vůbec do styku z horkou vodou. Potřebujete kvalitní kávu, ledovou vodu a čas. Díky pomalé extrakci získáte z kávy úplně jinou chuť a vůni.

Cold brew

  • 1 díl namleté kávy (střední hrubost - jako pro french press)
  • 10 dílů studené vody

Čerstvě namletou kávu nasypejte do skleněného džbánu. Zalijte studenou vodou a pořádně promíchejte.

Nechejte v lednici minimálně 16, ale klidně i 24 hodin.

Přefiltrujte přes papírový filtr.

Krásné léto s kávou přeje Elly.

Reklama