Bezlepková strava se stává stále běžnější nejen mezi lidmi s celiakií, ale i mezi těmi, kdo trpí intolerancí na lepek nebo chtějí svému trávení jednoduše trochu ulevit. Lepek, což je bílkovina obsažená v pšenici, ječmeni a žitu, může u některých lidí vyvolávat nepříjemné trávicí potíže, únavu či jiné zdravotní obtíže. Pro ty, kteří trpí celiakií, je bezlepková dieta naprostou nezbytností – byť i stopové množství lepku může způsobit zánět tenkého střeva a vážné zdravotní komplikace.

Naštěstí dnes existuje celá řada chutných bezlepkových alternativ, které si v ničem nezadají s klasickými recepty. Právě proto vznikla i tahle bezlepková varianta, která potěší nejen citlivější jedince, ale i všechny, kdo si rádi dopřejí něco dobrého – a přitom lehčího pro tělo.

28bfde4cdc601-image.jpgFoto: Schär

Ingredience

  • 250 g Schär bezlepkové mouky Mix C – Mix Pâtisserie
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 50 ml oleje
  • 7 vajec
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 sáčku BLP prášku do pečiva
  • 2 lžičky citronové kůry
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 krabička kandovaného ovoce
  • máslo a mouka/kokos na vymazání a vysypání formy

Postup

Oddělíme žloutky od bílků, žloutky šleháme do pěny, postupně přidáváme změklé máslo, cukr a vanilkový cukr, vše společně dále šleháme do pěny. Nakonec přišleháme olej.
V druhé míse si smícháme sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva a mleté mandle. Postupně přidáváme do žloutkové směsi a lehce promícháme. Nakonec do těsta zamícháme i rozinky a kandované ovoce.
Bílky ušleháme do tuhého sněhu, který následně opatrně vmícháme do těsta.

Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané formy, uhladíme a upečeme. Propečenost zkoušíme špejlí a pečeme dle velikosti formy – u větší, ale nižší formy cca 45 minut, u vyšších forem až 60 minut na 170–180 °C.

Nakonec uděláme oči z mandlí, beránka polijeme čokoládovou polevou a uvážeme mašli kolem krku.

Zdroj informací: recept vznikl pro pořad Hobby naší doby na ČT1