Crumble je tak jednoduchý, že ho budete zbožňovat. Máte chuť na něco dobrého? Tak crumble budete mít hotový za pár minut. Stačí k tomu jen čerstvé sezónní ovoce a základní suroviny na křupavou drobenku.
Je to můj oblíbený dezert. Protože suroviny na něj mám vždycky doma a jen obměňuji ovoce, podle toho, jaké je zrovna čerstvé. Je to snadné. Ovoce, které dáte do zapékací misky a překryjete drobenkou. Tu můžete obměňovat podle libosti. Buď použít základní klasiku - cukr, máslo a hrubou mouku. Nebo experimentovat.
V drobence nesmí chybět tuk - většinou máslo, to je nejlepší. Potom něco sladkého - třtinový nebo bílý cukr. A třetí surovina. Tu můžete libovolně měnit. Já jsem si oblíbila namleté mandle a jemné ovesné vločky. Do drobenky můžete přidat třeba i kokos nebo lněné semínko. Fantazii se meze nekladou. V kombinaci s cukrem a máslem to prostě po zapečení musí křupat.
Suroviny
- 100 g měkkého másla
- 50 g jemných ovesných vloček
- 50 g namletých mandlí
- 100 g třtinového cukru
- hromada ostružin
Postup
Ovoce naskládejte do malých zapékacích mističek.
Měkké máslo, ovesné vločky, mandle a cukr promíchejte dohromady. Vznikne drobenka. Pokud se vám zdá přiliš měkká, můžete přidat trochu vloček nebo mandlí.
Drobenku navrstvěte na ovoce, můžete i lehce zmáčknout.
Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut. Do té doby, než drobenka zezlátne. Ovoce pod čepicí pěkně změkne a chutě se krásně prolnou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Mňam
Kadla — #7U nás se metynka říká buchtě z kynutého těsta, na plech a opravdu tenoučká vrstva, na to ovoce nebo náplň tvarohová, povidlová a pod. a navrch klasická drobenka mouka, cukr a máslo.
Kadla — #7 U nás se metýnka říká lité buchtě, někdy také chrstnaplech. Prostě těsto s prdopečem a na to naházíš, co zrovna zraje. Když se snažíš, tak ještě drobenku
ToraToraTora — #2Co je metýnka? Dáš sem recept?
Milujem ostružiny čerstvo odtrhnuté
Ostružin mám na zahradě plno, ale mám je ráda čerstvě utržené, nedělám z nich nic, jen jich pár zamrazím na zimu.
Z ostružin dělám pouze marmeládu a sirup. Nic jiného, protože nemám ráda ty pecičky, jelikož mi zalézají do zubů a špatně se vyndavají. Na marmeládu a sirup mám po babičce takový starý mlýnek, který pecičky pěkně oddělí.
U čerstvých ostružin mi semínka nevadí, ale jakmile se ostružiny upečou, stanou se semínka velmi otravnými. Nevím, čím to je. Takže pokud používám ostružiny při pečení, tak pasírované.
Taková metýnka, kterou polijete propasírovanými ostružinami smíchanými s cukrem a pudinkem.....
já bych tedy nejraději jen ty ostružiny a ostatním ten kompletní dezertík.