630c870508b14obrazek.pngFoto: myjsembio.cz

Vitamín A, E, K nebo také vitamín C, který naše tělo v období deštivých dní obzvláště ocení. Přesně to obsahují ostružiny, v nichž navíc najdete i vysoký obsah železa, zinku, fosforu či hořčíku, draslíku a vápníku. Kromě toho mají antioxidační i detoxikační účinky a skvěle se tak postarají o pročištění organismu.

Budete potřebovat:

  • 500 g ostružin
  • 300 g jablek
  • 2 balení želírovacího cukru
  • hrst vlašských ořechů
  • šťáva z bio citronu

Postup:

Ostružiny i jablka omyjte, jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na kostičky a vložte do hrnce. Podlijte je vodou a poduste, dokud nezměknou. Následně k nim přidejte rozmačkané ostružiny, 2 balíčky želírovacího cukru a vařte, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte nasekané vlašské ořechy a citronovou šťávu podle chuti. Džem naplňte do čistých sklenic, pořádně zavíčkujte, obraťte víčkem dolů a nechte při pokojové teplotě vychladnout. Hotový džem skladujte v suchu a chladu.

Máte nadbytek ostružin? Možná se vám budou hodit i tyto recepty:

Reklama