Nejen že jsou ostružiny velice chutné, ale můžou vám pomoci při nachlazení, průjmu (větší množství přezrálých plodů), zácpě (nezralé plody), vyčerpání, zápalu plic, chudokrevnosti, bolestivé menstruaci, revmatismu, otylosti, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku.
Spotřebovat můžete také listy ostružin, které se suší a připravuje se z nich čaj, který má močopudné a také uklidňující účinky. Čaj z ostružinového listí je také vhodný při léčbě nachlazení, bolesti v krku či zápalu plic.
Čaj připravíme jednoduše. Do hrníčku dáme sušené ostružinové listí, zalijeme vroucí vodou a necháme stát asi 5-6 minut. Můžeme si jej dochutit třeba cukrem či medem, citronem nebo pomerančovou šťávou.
Pokud ovoce nespotřebujeme ihned po natrhání syrové, měli bychom jej co nejdříve zakonzervovat. Podléhá totiž rychle zkáze. Z plodů odstraníme zbytky okvětí a případné další nečistoty či poškozené části. Poté propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
Z čerstvě natrhaných ostružin můžete připravit výborný a osvěžující mléčný koktejl. Stačí jen nasypat ostružiny do mixéru spolu s vychlazeným mlékem, trochou smetany (podle chuti), trochou cukru. Rozmixujte a pochutnejte si!
Suroviny: 1 lusk vanilky, 570 ml smetany ke šlehání, 9 žloutků z velkých vajec, 180 g krupicového, nejlépe hnědého cukru + 3 lžíce na posypání, 250 g ostružin, i mražených.
Postup: V silnostěnném hrnci uveďte pomalu do varu smetanu a podélně rozkrojený lusk vanilky. Jakmile se objeví bublinky, stáhněte z ohně a zamíchejte. Nechte asi dvacet minut stát, aby se vůně rozvinula. Pak vylovte půlky lusku, vyškrábněte semínka zpět do smetany a promíchejte, nejlépe metličkou, aby se semínka stejnoměrně rozptýlila.

Do zapékací formy nebo jednotlivých misek rozdělte ostružiny a zalijte je krémem. Přetáhněte fólií a uložte na hodinu do ledničky. Před podáváním posypte dezert zbylým cukrem a vložte pod rozehřátý gril, aby cukr zkaramelizoval. Nechte trochu vychladnout – opatrně, cukr je vřelý! – ale nedávejte do chladničky, karamel by zvlhl.
(Doba přípravy: 40–50 minut + 1 hodina na chlazení hotového dezertu)
(ZDROJ)
Ostružinová pochoutka stojí určitě taky za vyzkoušení:
Suroviny: 300 g ostružin, 10 až 15 g másla, necelých 10 dkg hladké mouky a asi 8 dkg cukru moučka.
Postup: Ostružiny smíchejte s cukrem. Utřete mouku s máslem na drobenku a přidejte cukr. Nakonec na pekáček vložte ovoce, posypte je řádně drobenkou a udusejte. Pečte do zlatova a křupava.
Podávejte horké se zmrzlinou, smetanou nebo jogurtem dle libosti!
Dobrou chuť z Anglie přeje Pavca.
Čerstvé ostružiny můžou být také ozdobou ovocných či zmrzlinových pohárů, ovocných salátů, pudinků. Můžete z nich připravit nejrůznější džemy, ovocné šťávy, kompoty i sirupy.
Klasický ostružinový kompot
Suroviny: 1 l vody, 500 g cukru, čerstvé a pevné ostružiny.
Postup: Přebrané a propláchnuté ostružiny necháme pořádně okapat a nasypeme je do připravených, důkladně vymytých sklenic. Každou sklenicí zatřeseme, aby ostružiny "sedly". Zalijeme téměř vařícím nálevem a sklenice ihned uzavřeme. Vložíme do sterilačního hrnce a sterilujeme. Zahříváme na 85 °C - 20 minut a poté při této teplotě necháme sklenice ve vodě 20 nebo 25 minut (podle velikosti sklenic).
Poté sklenice ihned vyjmeme a ochladíme.
Suroviny: 1 l jablečného pyré (recept najdete ZDE), 1 l ostružin, šťáva z 1 citronu, 500 g pískového cukru.
Postup: Ostružiny rozmačkáme nebo je vylisujeme v mlýnku na ovoce, smícháme s jablečným pyré a za stálého míchání přivedeme k varu. Po několika minutách přidáme cukr a šťávu z citronu a ještě 5 minut povaříme.
Sklenice naplněné horkou marmeládou pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
(ZDROJ: Praktická žena)
Nový komentář
Komentáře
nedělám
z ostružin moc neděláme...
mam je zamrazene
sunnynka: my je nemáme, máme jen zahradní ostružiny, ten název jenom znám, ale podle toho co jsem o nich četla to bude barevně i chuťově něco mezi malinou a ostružinou - to jsem ti pomohla
zkus se zeptat na vaření, tam bude víc lidí
monca13: a jaké jsou?
esunad: ty malinoostružiny se jmenují v originále Tayberry, ale běžně se jim říká malinoostružiny
Beaute: při jaké teplotě a jak dlouho asi se ta ostružinová pochoutka peče - a nepřipeče se to?
terka.k2: můžou být i ze zahradních ostružin
myslíte si,že jdou sušit i listy zahradních ostružin? Nebo to musí být ty z lesa? Poraďte prosím..
mně víc chutnají malinoostružiny,nebo jak se to správně jmenuje
Beaute : Já je mám od souseda..
.. nevím co je to za odrůdu, ale jsou moc dobrý a veliký. Plodily asi měsíc. Minulej týden tam ještě pár dozrálo, ale ty už dobrý nebyly... takový nahořklý... prý jim chybělo sluníčko...
svetluszka: Jsi s těma zahradníma ostružinama spokojená? Já měla ty beztrnné od Starkla (než chcíply) a měly strašně nevýraznou chuť
Mě na zahradě už ostružiny " doplodily" ale mám namrazíno.
Šťávičky a taky rozmixovaný s banánem a smetanou... taky je to moc dobrý...
Ostružiny zdárně likviduju už asi 14dní,pokaždé když jedeme od našich tak se zastavíme v lese a je z toho kilo. Mám spoustu sklenic s marmeládou. Do první dávky jsem přidala krom želírovacího cukru ještě2 lžičky skořice,citr.šťávu z 1/2citronu a hřebíček, ale zdálo se mi to moc "navoněné" tak podruhé jsem dělala jen ostružiny,želír.cukr a citr.šťáva. Ostružinovou pochoutku mám vykkoušenou. Teda podobný recept od Jamieho Olivera. Dolů se dají ostružiny,jablka na kostky (a v podstatě jakékoliv ovoce)pak se to posype drobenkou,neudusává se
. Výborné a jednoduché,teplé i studené se šlehačkou
jen to není dostatečně reprezentativní (nejde to hezky naservírovat)
mnamky,vcera jsem byla jen pul hodiny v lese a nasbirala jsem litr,o vikendu musim znovu