Ostružiny jsou oblíbené ovoce, které velice rády mlsají především děti. Nejsou sice příliš bohaté na vitamin C, ale obsahují velké množství provitaminu A a vitaminu E, vitamin K, barviva s protizánětlivým a protisklerotickým účinkem a hodně vlákniny. Z minerálních látek mají nejvíce draslíku, fosforu, také vápníku a hořčíku a poměrně dost železa.
Nejen že jsou ostružiny velice chutné, ale můžou vám pomoci při nachlazení, průjmu (větší množství přezrálých plodů), zácpě (nezralé plody), vyčerpání, zápalu plic, chudokrevnosti, bolestivé menstruaci, revmatismu, otylosti, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku.
Spotřebovat můžete také listy ostružin, které se suší a připravuje se z nich čaj, který má močopudné a také uklidňující účinky. Čaj z ostružinového listí je také vhodný při léčbě nachlazení, bolesti v krku či zápalu plic.
Čaj připravíme jednoduše. Do hrníčku dáme sušené ostružinové listí, zalijeme vroucí vodou a necháme stát asi 5-6 minut. Můžeme si jej dochutit třeba cukrem či medem, citronem nebo pomerančovou šťávou.
Pokud ovoce nespotřebujeme ihned po natrhání syrové, měli bychom jej co nejdříve zakonzervovat. Podléhá totiž rychle zkáze. Z plodů odstraníme zbytky okvětí a případné další nečistoty či poškozené části. Poté propláchneme pod tekoucí studenou vodou.
Z čerstvě natrhaných ostružin můžete připravit výborný a osvěžující mléčný koktejl. Stačí jen nasypat ostružiny do mixéru spolu s vychlazeným mlékem, trochou smetany (podle chuti), trochou cukru. Rozmixujte a pochutnejte si!
Suroviny: 1 lusk vanilky, 570 ml smetany ke šlehání, 9 žloutků z velkých vajec, 180 g krupicového, nejlépe hnědého cukru + 3 lžíce na posypání, 250 g ostružin, i mražených.
Postup: V silnostěnném hrnci uveďte pomalu do varu smetanu a podélně rozkrojený lusk vanilky. Jakmile se objeví bublinky, stáhněte z ohně a zamíchejte. Nechte asi dvacet minut stát, aby se vůně rozvinula. Pak vylovte půlky lusku, vyškrábněte semínka zpět do smetany a promíchejte, nejlépe metličkou, aby se semínka stejnoměrně rozptýlila.
Žloutky a cukr spolu prošlehejte, až zpění a zhoustnou. Přidejte ke smetaně a promíchejte. Do dřezu napusťte co nejstudenější vodu. Hrnec postavte na oheň a za stálého míchání prohřívejte až k bodu varu – krém zhoustne. Okamžitě hrnec přesuňte do dřezu se studenou vodou a krém ještě promíchejte, až začne chladnout. Občas promíchejte i poté, aby nevznikl škraloup.
Do zapékací formy nebo jednotlivých misek rozdělte ostružiny a zalijte je krémem. Přetáhněte fólií a uložte na hodinu do ledničky. Před podáváním posypte dezert zbylým cukrem a vložte pod rozehřátý gril, aby cukr zkaramelizoval. Nechte trochu vychladnout – opatrně, cukr je vřelý! – ale nedávejte do chladničky, karamel by zvlhl.
(Doba přípravy: 40–50 minut + 1 hodina na chlazení hotového dezertu)
(ZDROJ)
Ostružinová pochoutka stojí určitě taky za vyzkoušení:
Suroviny: 300 g ostružin, 10 až 15 g másla, necelých 10 dkg hladké mouky a asi 8 dkg cukru moučka.
Postup: Ostružiny smíchejte s cukrem. Utřete mouku s máslem na drobenku a přidejte cukr. Nakonec na pekáček vložte ovoce, posypte je řádně drobenkou a udusejte. Pečte do zlatova a křupava.
Podávejte horké se zmrzlinou, smetanou nebo jogurtem dle libosti!
Dobrou chuť z Anglie přeje Pavca.
Čerstvé ostružiny můžou být také ozdobou ovocných či zmrzlinových pohárů, ovocných salátů, pudinků. Můžete z nich připravit nejrůznější džemy, ovocné šťávy, kompoty i sirupy.
Klasický ostružinový kompot
Suroviny: 1 l vody, 500 g cukru, čerstvé a pevné ostružiny.
Postup: Přebrané a propláchnuté ostružiny necháme pořádně okapat a nasypeme je do připravených, důkladně vymytých sklenic. Každou sklenicí zatřeseme, aby ostružiny "sedly". Zalijeme téměř vařícím nálevem a sklenice ihned uzavřeme. Vložíme do sterilačního hrnce a sterilujeme. Zahříváme na 85 °C - 20 minut a poté při této teplotě necháme sklenice ve vodě 20 nebo 25 minut (podle velikosti sklenic).
Poté sklenice ihned vyjmeme a ochladíme.
Jahodová marmeláda s ostružinami
Suroviny: 1 l jablečného pyré (recept najdete ZDE), 1 l ostružin, šťáva z 1 citronu, 500 g pískového cukru.
Postup: Ostružiny rozmačkáme nebo je vylisujeme v mlýnku na ovoce, smícháme s jablečným pyré a za stálého míchání přivedeme k varu. Po několika minutách přidáme cukr a šťávu z citronu a ještě 5 minut povaříme.
Sklenice naplněné horkou marmeládou pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
(ZDROJ: Praktická žena)
Nový komentář
Komentáře
nedělám
z ostružin moc neděláme...
mam je zamrazene
sunnynka: my je nemáme, máme jen zahradní ostružiny, ten název jenom znám, ale podle toho co jsem o nich četla to bude barevně i chuťově něco mezi malinou a ostružinou - to jsem ti pomohla zkus se zeptat na vaření, tam bude víc lidí
monca13: a jaké jsou?
esunad: ty malinoostružiny se jmenují v originále Tayberry, ale běžně se jim říká malinoostružiny Beaute: při jaké teplotě a jak dlouho asi se ta ostružinová pochoutka peče - a nepřipeče se to?
terka.k2: můžou být i ze zahradních ostružin
myslíte si,že jdou sušit i listy zahradních ostružin? Nebo to musí být ty z lesa? Poraďte prosím..
mně víc chutnají malinoostružiny,nebo jak se to správně jmenuje
Beaute : Já je mám od souseda.. .. nevím co je to za odrůdu, ale jsou moc dobrý a veliký. Plodily asi měsíc. Minulej týden tam ještě pár dozrálo, ale ty už dobrý nebyly... takový nahořklý... prý jim chybělo sluníčko...
svetluszka: Jsi s těma zahradníma ostružinama spokojená? Já měla ty beztrnné od Starkla (než chcíply) a měly strašně nevýraznou chuť
Mě na zahradě už ostružiny " doplodily" ale mám namrazíno. Šťávičky a taky rozmixovaný s banánem a smetanou... taky je to moc dobrý...
Ostružiny zdárně likviduju už asi 14dní,pokaždé když jedeme od našich tak se zastavíme v lese a je z toho kilo. Mám spoustu sklenic s marmeládou. Do první dávky jsem přidala krom želírovacího cukru ještě2 lžičky skořice,citr.šťávu z 1/2citronu a hřebíček, ale zdálo se mi to moc "navoněné" tak podruhé jsem dělala jen ostružiny,želír.cukr a citr.šťáva. Ostružinovou pochoutku mám vykkoušenou. Teda podobný recept od Jamieho Olivera. Dolů se dají ostružiny,jablka na kostky (a v podstatě jakékoliv ovoce)pak se to posype drobenkou,neudusává se . Výborné a jednoduché,teplé i studené se šlehačkou jen to není dostatečně reprezentativní (nejde to hezky naservírovat)
mnamky,vcera jsem byla jen pul hodiny v lese a nasbirala jsem litr,o vikendu musim znovu