Ostružiny jsou oblíbené ovoce, které velice rády mlsají především děti. Nejsou sice příliš bohaté na vitamin C, ale obsahují velké množství provitaminu A a vitaminu E, vitamin K, barviva s protizánětlivým a protisklerotickým účinkem a hodně vlákniny.  Z minerálních látek mají nejvíce draslíku, fosforu, také vápníku a hořčíku a poměrně dost železa.

Nejen že jsou ostružiny velice chutné, ale můžou vám pomoci při nachlazení, průjmu (větší množství přezrálých plodů), zácpě (nezralé plody), vyčerpání, zápalu plic, chudokrevnosti, bolestivé menstruaci, revmatismu, otylosti, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku.

Spotřebovat můžete také listy ostružin, které se suší a připravuje se z nich čaj, který má močopudné a také uklidňující účinky. Čaj z ostružinového listí je také vhodný při léčbě nachlazení, bolesti v krku či zápalu plic.

Čaj připravíme jednoduše. Do hrníčku dáme sušené ostružinové listí, zalijeme vroucí vodou a necháme stát asi 5-6 minut. Můžeme si jej dochutit třeba cukrem či medem, citronem nebo pomerančovou šťávou.

Pokud ovoce nespotřebujeme ihned po natrhání syrové, měli bychom jej co nejdříve zakonzervovat. Podléhá totiž rychle zkáze. Z plodů odstraníme zbytky okvětí a případné další nečistoty či poškozené části. Poté propláchneme pod tekoucí studenou vodou.

Z čerstvě natrhaných ostružin můžete připravit výborný a osvěžující mléčný koktejl. Stačí jen nasypat ostružiny do mixéru spolu s vychlazeným mlékem, trochou smetany (podle chuti), trochou cukru. Rozmixujte a pochutnejte si!

Vanilkový krém a ostružiny
Suroviny: 1 lusk vanilky, 570 ml smetany ke šlehání, 9 žloutků z velkých vajec, 180 g krupicového, nejlépe hnědého cukru + 3 lžíce na posypání, 250 g ostružin, i mražených.

Postup:
V silnostěnném hrnci uveďte pomalu do varu smetanu a podélně rozkrojený lusk vanilky. Jakmile se objeví bublinky, stáhněte z ohně a zamíchejte. Nechte asi dvacet minut stát, aby se vůně rozvinula. Pak vylovte půlky lusku, vyškrábněte semínka zpět do smetany a promíchejte, nejlépe metličkou, aby se semínka stejnoměrně rozptýlila. 
Žloutky a cukr spolu prošlehejte, až zpění a zhoustnou. Přidejte ke smetaně a promíchejte. Do dřezu napusťte co nejstudenější vodu. Hrnec postavte na oheň a za stálého míchání prohřívejte až k bodu varu – krém zhoustne. Okamžitě hrnec přesuňte do dřezu se studenou vodou a krém ještě promíchejte, až začne chladnout. Občas promíchejte i poté, aby nevznikl škraloup.
Do zapékací formy nebo jednotlivých misek rozdělte ostružiny a zalijte je krémem. Přetáhněte fólií a uložte na hodinu do ledničky. Před podáváním posypte dezert zbylým cukrem a vložte pod rozehřátý gril, aby cukr zkaramelizoval. Nechte trochu vychladnout – opatrně, cukr je vřelý! – ale nedávejte do chladničky, karamel by zvlhl.
(Doba přípravy: 40–50 minut + 1 hodina na chlazení hotového dezertu)
(
ZDROJ)

Ostružinová pochoutka stojí určitě taky za vyzkoušení:
Suroviny: 300 g ostružin, 10 až 15 g másla, necelých  10 dkg hladké mouky a asi 8 dkg cukru moučka.
Postup: Ostružiny smíchejte s cukrem. Utřete mouku s máslem na drobenku a přidejte cukr. Nakonec na pekáček vložte ovoce, posypte je řádně drobenkou a udusejte. Pečte do zlatova a křupava.
Podávejte horké se zmrzlinou, smetanou nebo jogurtem dle libosti!
Dobrou chuť z Anglie přeje Pavca.

Ostružiny ale nemusíte používat jen do sladkých jídel. Jestliže rádi experimentujete, vyzkoušejte skvělý recept na Kuře s ostružinami a meduňkou .

Čerstvé ostružiny můžou být také ozdobou ovocných či zmrzlinových pohárů, ovocných salátů, pudinků. Můžete z nich připravit nejrůznější džemy, ovocné šťávy, kompoty i sirupy.

Klasický ostružinový kompot
Suroviny:
1 l vody, 500 g cukru, čerstvé a pevné ostružiny.
Postup:
Přebrané a propláchnuté ostružiny necháme pořádně okapat a nasypeme je do připravených, důkladně vymytých sklenic. Každou sklenicí zatřeseme, aby ostružiny "sedly". Zalijeme téměř vařícím nálevem a sklenice ihned uzavřeme. Vložíme do sterilačního hrnce a sterilujeme. Zahříváme na 85 °C - 20 minut a poté při této teplotě necháme sklenice ve vodě 20 nebo 25 minut (podle velikosti sklenic).
Poté sklenice ihned vyjmeme a ochladíme.

Jahodová marmeláda s ostružinami
Suroviny:
1 l jablečného pyré (recept najdete ZDE), 1 l ostružin, šťáva z 1 citronu, 500 g pískového cukru.
Postup: Ostružiny rozmačkáme nebo je vylisujeme v mlýnku na ovoce, smícháme s jablečným pyré a za stálého míchání přivedeme k varu. Po několika minutách přidáme cukr a šťávu z citronu a ještě 5 minut povaříme.
Sklenice naplněné horkou marmeládou pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
(ZDROJ: Praktická žena)

 Dobrou chuť přeje