Tiki je synonymem nekonečného léta a pestrobarevným lístkem do ráje. Podle polynéské mytologie byl Tiki prvním člověkem na zemi. Exotika magických ostrovů v Oceánii logicky přitahovala pozornost, vždyť kdo by se nechtěl ocitnout alespoň na chvíli v tropické pohádce! Estetika Polynésie i prvky tamní kultury tak pronikaly do dalších částí světa, což vyústilo ve vznik koktejlů na bázi rumu označovaných jako „Tiki“. Snad nejznámějším zástupcem této kategorie a zároveň i drinkem, který Tiki koktejlům udržuje stálou přízeň už po řadu desetiletí, je Mai Tai.

645e33aeb23efblobid0.jpg

Za otce Mai Tai je nejčastěji označován Victor Jules Bergeron, který v roce 1944 ve svém kalifornském, exotickém baru obsluhoval dva přátele z Tahiti. Připravil jim drink, na nějž použil jamajský rum, čerstvou limetkovou šťávu, pomerančové curaçao, střik rock candy sirupu a orgeat pro příjemnou mandlovou chuť. Drink protřepal s drceným ledem a ozdobil ho trsem máty a půlkou limetky. Jméno drinku vzešlo z pochvalného hodnocení přátel „Maita'i roa ae!“, což v jazyce Tahiťanů znamená velmi dobré, vynikající.

Jedinečnost koktejlu Mai Tai spočívá mimo jiné v tom, že ani sám Bergeron vlastně nikdy neuvedl zcela přesnou recepturu, existuje tak několik obměn této legendy. Často překypují ovocnými chutěmi, jejichž úlohou ale mnohdy je zastřít chuť použitého základu drinku, tedy rumu. Při zapojení kvalitních ingrediencí není třeba nic maskovat, naopak se nabízí možnost plně si vychutnat jednoduché a přitom geniální spojení vytříbených chutí. Na takový Mai Tai lze zavítat také na letošní Rumfest, v sobotu 20. května do Žlutých lázní, kde bude připravován z jamajského rumu Appleton Estate 8 Y.O. Reserve. Ten je perfektní jak pro samotné popíjení, tak i jako základ do výborných koktejlů. Vyznačuje se tóny kořeněného ovoce a dubu, které jsou následovány náznaky medu, vanilky a pro rumy Appleton Estate charakteristickým tónem pomerančové kůry.

Appleton Estate Mai Tai

645e32486ea73obrazek.jpg

  • 4 cl Appleton Estate 8 Y.O.
  • 1,5 cl mandlového sirupu
  • 2 cl pomerančového likéru
  • 2 cl čerstvé limetkové šťávy
  • Ozdoba: máta a osminka limety

Do šejkru naplněného ledem přidejte postupně všechny ingredience, protřepejte a nalijte do připraveného skla s ledem. Ozdobte mátou a osminkou limety.