Foto: Shutterstock
Když uslyšíme ve sklence na víno šumět bublinky, mnohým z nás se vybaví slovo „prosecco“. Je jedním z nejoblíbenějších druhů šumivých vín, a to nejen proto, že je většinou levnější než šampaňské. Má také lehkou ovocnou chuť a je velmi osvěžující. I proto je velice oblíbené v letních měsících. Hodí se skvěle ke všemu od jednohubek až po dezerty. Také je oblíbené pro mixování populárních italských koktejlů. Mezi ty nejznámější patří například Aperol Spritz, Belllini nebo Mimosa.
Pravé prosecco jedině z Itálie
Prosecco se vyrábí z hroznů odrůdy Glera v geograficky přísně vymezené oblasti, v severní Itálii v kraji Veneto (Benátsko) a Friuli Venezia Giulia (Furlánsko-Julské Benátsko). Podle rozhodnutí italské vlády z roku 2009 mají vinaři z této oblasti výsadní právo používat pro svá šumivá vína pocházející z těchto vinic označení „prosecco“. Vína vyráběná mimo tuto oblast, značku používat nesmějí. Zajímavostí je, že slovo „prosecco“ pochází ze Slovinska, nikoliv Itálie, a v překladu znamená „cesta lesem“.
Nejlepší prosecco na světě
Krajina jako z pohádky, nekonečná údolí, cihlové domy a zeleň, kam až oko dohlédne. To je oblast Valdobbiadene v severní Itálii, domov toho nejlepšího prosecca. Mimořádnost této krajiny potvrzuje fakt, že se vinice staly součástí dědictví UNESCO. Právě tady uplatňují po více než 130 let svůj um i vinaři z vinařství Mionetto, kde byste dokonce i dnes našli potomka slavného Francesca Mionetta, který jej v roce 1887 založil.
Valdobbiadene / Foto: Shutterstock
Spumante nebo frizzante?
Prosecco můžete vybírat ze dvou základních druhů, a to podle tlaku v lahvi. První, spumante, se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky ve tvaru hříbku. Druhým je perlivé frizzante, které má obvykle kratší perlení, a je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem. Setkat se můžete i s tichým proseccem pod označením „tranquillo“, které neobsahuje žádné bublinky. Jedná se ale o zcela výjimečné lahve i způsob výroby, na které narazíte jen zřídka.
Nejsušší prosecco
Podle zbytkového cukru se prosecco dělí na Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry. Přestože by se podle překladu mohlo zdát, že prosecco Extra Dry bude tím nejsušším, není to tak úplně pravda. Litr tohoto vína mívá totiž 12 až 17 gramů zbytkového cukru, a tudíž se jedná o mírně sladší prosecco. Pokud jste fanoušky suchých variant, doporučujeme volit Brut nebo Extra Brut. První z nich má obsah zbytkového cukru do 12 gramů na litr. Extra Brut pak obsahuje maximálně 6 gramů. Nejsladší najdete pod označením Dry, které obsahuje 17 až 32 gramů cukru.
Co znamená DOC a DOCG?
Při výběru prosecca se můžete setkat i se značením odkazujícím ke kvalitě prosecca, a to DOC, DOCG, DOCG Rive a DOCG Supreriore di Cartizze. První z nich, DOC, znamená, že pochází z vinic na severu Itálie, kde se podle zákona může vyrábět, a to podle předepsaných výrobních procesů. Aby prosecco získalo označení DOCG, musí pocházet z vyhlášené oblasti Conegliano-Valdobbiadene. Kromě toho navíc prochází přísnými kontrolami kvality. Toto označení spolehlivě zaručí, že pijete to nejkvalitnější italské prosecco. Můžete se ale setkat i s dalšími značkami, a to DOCG Rive nebo DOCG Superiore di Cartizze. Rive napoví, že prosecco pochází ze strmých svahů ve stejné oblasti, hrozny se sbírají ručně a prosecco má svěží chuť i dlouhotrvající dochuť. Označení Superiore di Cartizze znamená, že se prosecco řadí k nejlepším z nejlepších. Pochází z nejstrmějších svahů San Pietro di Barbozza, San Stefano a Saccol a patří k absolutní špičce.
Foto: Shutterstock
Fajn pro dietu
Pokud patříte k těm, kteří si hlídají kalorie, ale přesto si rádi dáte sklenku, sáhněte po proseccu. Je méně kalorické než víno. Zatímco sklenka červeného vína má 125 kalorií, většina šumivých nápojů má pouze 90 kalorií. Není to skvělé? Obzvláště pak v létě, kdy je pití prosecca tak populární, to jistě především mnohé dámy ocení. Oproti šampaňskému si navíc můžete dovolit trochu prosecca navíc. Šampaňské má obvykle o něco více % alkoholu. Zatímco průměr prosecca je kolem 11,5 %, šampaňské má průměr 12,5 %.
Nejdražší prosecco na světě
Mnozí prosecco milují i kvůli jeho příznivé ceně. Ale pokud máte větší rozpočty, co takhle 37 tisíc za lahev? Společnost Casanova Prosecco vydala v roce 2017 nejdražší label s názvem Swarovski Edition Prosecco DOC. Jde o zatím nejdražší prosecco na světě.
Oblíbenější než šampaňské
Prosecco je dnes už populárnější než šampaňské. Ve skutečnosti se stává tak populárním, že je to dnes už téměř něco jako životní styl – existují festivaly prosecca, prosecco adventní kalendáře, koupelové soli prosecco, ponožky prosecco, prosecco pong (trochu jiné pojetí picí hry beer pong), Mezinárodní den prosecca a mnoho dalšího. Celosvětová spotřeba prosecca se navíc stále zvyšuje. Prosecco se stalo celosvětovým fenoménem a rekordní úspěch slaví i v České republice. V roce 2021 se do ČR podle údajů sdružení výrobců prosecca dovezlo přes 8,7 milionu lahví. Průměrně tak dnes každý dospělý Čech vypije 1 lahev o objemu 0,75 litru ročně. Celosvětově, vyjma Itálie, se v roce 2021 prodalo více než 546 milionů lahví prosecca. Největší podíl na tom má Velká Británie (18,1 %), USA (17,4 %) a Německo (6,7 %). Následuje je Francie, Belgie a Švýcarsko. Trend zvyšující se poptávky po proseccu pokračoval i v prvních měsících letošního roku. Od ledna do března se z Itálie do celého světa vyvezlo už 118 milionů lahví, což je o 22 % více než za stejné období v roce předcházejícím. Jen do Česka připutovalo 1,6 milionu lahví, což představuje meziroční nárůst o 25 %.
Češi vyměnili koktejly za prosecco
Hlavní sezonou prosecca je jednoznačně léto, které si, podle nového průzkumu pro značku Mionetto, bez skleničky vychlazeného prosecca neumí představit třetina Čechů. Italské šumivé víno si otevřou při mnoha různých příležitostech a během celého dne. Nejraději si ho vychutnávají s přáteli, na večírcích a party, při letním grilování nebo romantických chvilkách ve dvou. Za uplynulých šest let se také proměnily chuťové preference Čechů. Zatímco dříve si dopřávali prosecco hlavně jako součást míchaných koktejlů, dnes téměř 60 % konzumentů preferuje pití čistého prosecca a dalších 20 % si ho zpestří kostkou ledu.
Speciální sklenice
Prosecco se nejlépe podává ve sklenici na sekt ve stylu tulipánu a podává se studené. Výška a štíhlost tulipánové sklenice údajně pomáhá zachovat bublinky a horní zúžená část sklenice zase pomáhá shromáždit více té příjemné květinové vůně.
Zdroje: Glass of Bubbly, Gastronomica, SheerLuxe, tisková koference Mionetto k Mezinárodnímu dni prosecca, Sdružení výrobců prosecca DOC Consortium – Valori Italia
Nový komentář
Komentáře
Právě si s manželem dáváme Prosecco, protože dnes 13.8. máme 45 let od naší svatby. Na zdraví všem.