IMG_4174.jpg (256 KB)Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 50 g cukru moučka
  • 20 g oleje
  • přibližně 16 švestek 

Postup

Připravte si těsto. Klasika - vlažné mléko, do něj vmíchejte lžíci cukru moučka a nadrobte droždí. Po pár minutách (v tomto horkém počasí rychlostí blesku) budou na povrchu bubliny a vy máte hotový kvásek.

Vmíchejte zbylé suroviny - mouku, špetku soli, vejce, zbylý cukr a olej. Umíchejte hladké, úplně minimálně lepivé těsto (kdyžtak přidejte mouku). Nechejte hodinku kynout, v přikryté nádobě. Zase, horko dělá divy, možná to bude jen půl hodinka. Těsto bude za krátkou dobu "utíkat" z mísy.

Mezitím si připravte švestky. Opatrně rozloupněte a vyndejte pecku. Opatrně zavřete a máte švestku připravenou do knedlíku.

Rozdělte vykynuté těsto přibližně na 16 kousků. Z těch vytvarujte placky a do každé zabalte švestku. Nechejte na pomoučené pracovní ploše. Zatímco tvarujete další, klidně už připravte hrnec s pařáčkem a můžete první knedlíky dělat v páře.

V pařáčku budete vařit zhruba stejně dlouho, cca 20-30 minut.

Podávejte jak chcete. Já mám ráda kombinaci mák, cukr, máslo. Ale i tvaroh nebo opečenou strouhanku. Co ráda nemám, je strouhaný perník. Jestli to vy máte jinak, ke švestkám se taky skvěle hodí.

Dobrou chuť přeje Elly.

  1. Švestkové čatní

1.jpg (109 KB)Foto: Alena Kolaříková

2.jpg (32 KB)Foto: archiv redakce

Reklama