IMG_4174.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 50 g cukru moučka
  • 20 g oleje
  • přibližně 16 švestek 

Postup

Připravte si těsto. Klasika - vlažné mléko, do něj vmíchejte lžíci cukru moučka a nadrobte droždí. Po pár minutách (v tomto horkém počasí rychlostí blesku) budou na povrchu bubliny a vy máte hotový kvásek.

Vmíchejte zbylé suroviny - mouku, špetku soli, vejce, zbylý cukr a olej. Umíchejte hladké, úplně minimálně lepivé těsto (kdyžtak přidejte mouku). Nechejte hodinku kynout, v přikryté nádobě. Zase, horko dělá divy, možná to bude jen půl hodinka. Těsto bude za krátkou dobu "utíkat" z mísy.

Mezitím si připravte švestky. Opatrně rozloupněte a vyndejte pecku. Opatrně zavřete a máte švestku připravenou do knedlíku.

Rozdělte vykynuté těsto přibližně na 16 kousků. Z těch vytvarujte placky a do každé zabalte švestku. Nechejte na pomoučené pracovní ploše. Zatímco tvarujete další, klidně už připravte hrnec s pařáčkem a můžete první knedlíky dělat v páře.

V pařáčku budete vařit zhruba stejně dlouho, cca 20-30 minut.

Podávejte jak chcete. Já mám ráda kombinaci mák, cukr, máslo. Ale i tvaroh nebo opečenou strouhanku. Co ráda nemám, je strouhaný perník. Jestli to vy máte jinak, ke švestkám se taky skvěle hodí.

Dobrou chuť přeje Elly.

  1. Švestkové čatní

1.jpgFoto: Alena Kolaříková

2.jpgFoto: archiv redakce