Máme před sebou zřejmě nejsladší období roku, Vánoce. Množství zkonzumovaných sladkostí u spousty z nás neúměrně vzroste, podobně jako tělesná hmotnost. Také v důsledku toho se nabízí logické novoroční předsevzetí: jíst zdravěji a zhubnout. Jednou z cest, které k naplnění takového přání vedou, je úprava stravovacích návyků. Sem mimo jiné patří omezení bílého cukru. Čím jej můžete nahradit a na co si dát pozor?
Med je zdravější klasika, přesto se mějte na pozoru
Med je nejspíš jedna z prvních variant, která vás v souvislosti s „jiným“ slazením napadne. Řada z nás jím sladí čaj, někteří dokonce kávu. Používáme jej k dochucování kaší, moučníků a dalších pokrmů. Jde o osvědčený prostředek lidové medicíny používaný po staletí. Nesvědčí mu vysoká teplota, proto při slazení čaje či kávy vyčkejte, pokud nápoj trochu nevychladne. Med si následně zachová většinu svých zdravotních benefitů.
Foto: Shutterstock
Med se skládá z fruktózy a glukózy, které mu propůjčují jeho sladkost. Obsahuje řadu tělu prospěšných látek, za zmínku stojí vápník, hořčík, draslík, železo nebo zinek, stejně jako populární antioxidanty. Pokud jde o kalorie, je na tom podobně jako klasický cukr, proto ani slazení medem nepřehánějte. Přestože je prokazatelně zdravější, zhubnout vám nepomůže. |
Melasa obsahuje řadu minerálů, ale chuťově je velmi specifická
Melasa je vedlejším produktem při výrobě třtinového cukru z cukrové třtiny. Po odšťavnění plodiny se získaná šťáva vaří a odstřeďuje až do sirupové konzistence. Vzniklá melasa je tmavá, hustá a chuťově výrazná.
Melasa je velmi specifická, a ne každý její chuť toleruje. Obsah kalorií je srovnatelný s běžným cukrem, sladivost je dokonce nižší. Benefitem je nicméně vysoký obsah některých vitaminů (především řady B), minerálů (železo, vápník, draslík, mangan, měď a další) a řady antioxidantů. |
Stévie je skvělá i v rámci redukční diety
Stévie patří k oblíbeným alternativám cukru. Jde o sladidlo přírodního původu s mizivým obsahem kalorií a velmi vysokou sladivostí. Získává se z rostliny stejného názvu, kterou si můžete vypěstovat i sami doma. Přestože se názory na ni zčásti liší, pravdou zůstává, že platí za skvělou (a zdravější) variantu běžného slazení.
Foto: Shutterstock
Rostlina není zvlášť náročná na pěstování. Potřebuje pouze dobře osvětlené, teplé místo, a také dostatečnou vlhkost. Svědčí jí teplota okolo 25 °C a pravidelná zálivka. |
Přírodní sirupy jsou oblíbené a chutné, kalorie ale většinou neušetříte
Přírodních sirupů je nespočet a vybrat si můžete podle chuťových preferencí i nutričních hodnot; ty se u různých sirupů někdy i výrazněji liší. Stále ale platí, že i s nimi je třeba zacházet rozumně, protože kromě zdraví prospěšných látek obsahují rostlinné sirupy i spoustu kalorií.
Foto: Shutterstock
Mezi nejběžnější rostlinné sirupy patří:
- Javorový sirup – získává se z mízy javoru cukrového, a kromě řady minerálních látek obsahuje tzv. fenolické sloučeniny, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Výhodou je nižší glykemický index, tedy pomalejší uvolňování glukózy do krve než u běžného cukru. Kaloricky je nicméně podobně vydatný.
- Agávový sirup – pochází z Mexika a připravuje se ze stejné plodiny jako proslulá mexická tequilla. Vyrábí se rozdrcením jádra rostliny agáve, má velmi vysoký obsah fruktózy, a také asi o třetinu vyšší sladivost než běžný cukr. Obsahuje však i značné množství kalorií, proto i tady opatrně.
- Čekankový sirup – výjimečné sladidlo vyrobené z kořenů čekanky. Obsahuje asi o třetinu méně kalorií než klasický cukr a má i nižší glykemický index. Jde o dobrou alternativu slazení také pro lidi s nadváhou a je vhodným doplňkem redukčních diet.
Xylitol podobou i chutí velmi připomíná klasický cukr
Xylitolu se běžně říká březový cukr. Jde o sladidlo přírodního původu, kterým lze skvěle alternovat naši bílou klasiku. Chutí i podobou cukr navíc věrně připomíná, v porovnání s ním má však asi o 40 % méně kalorií. Výhodou je i nízký glykemický index. Doporučovaný bývá diabetikům a osobám na redukční dietě. Zajímavostí je i to, že xylitol je přátelský také k lidem se sklonem k tvorbě zubního kazu.
Foto: Shutterstock
Na co pozor
- Řada z nás upřednostňuje třtinový cukr před řepným v domnění, že je zdraví prospěšnější. Je a není to pravda, protože v obvyklém množství, ve kterém třtinový cukr běžně konzumujeme, je jeho zdravotní přínos zanedbatelný. Obsahuje sice zbytkové minerály, z výživového hlediska jde však o nepodstatný zdravotní bonus. Ani kaloricky na tom není třtinový cukr jinak než běžný bílý – hodnoty jsou zcela srovnatelné.
- Nenechte se zmást ani tzv. hnědým cukrem. Nejde o variantu cukru třtinového, ale o řepnou klasiku obohacenou o mizivé množství minerálů a chuťových látek. Je to pouze méně rafinovaná forma sacharózy bez zvláštních výhod. Někdy se vyrábí jen vmícháním speciálního sirupu do klasického řepného cukru.
Čtěte také:
- Na bolavý krk i oslabenou pokožku: Antibiotické přírodní poklady, které máte doma
- Když má pocit, že mu ujíždí vlak: Muž v přechodu se může proměnit v puberťáka, nebo v pesimistu
Zdroje: healthline.com, lyfefuel.com, goodness.com
Nový komentář