Jaké oříšky?
Při pečení cukroví si můžeme vybírat z velkého množství nejrůznějších druhů ořechů. U některého cukroví je potřeba dodržet určitý druh ořechů, jinak úplně změníte chuť cukroví. Třeba takové vanilkové rohlíčky. Do těch patří určitě vlašské ořechy, a pokud použijete lískové, chuť rohlíčků se úplně změní.

Arašídy
Do cukroví používáme pražené nesolené "buráky". Můžeme je pomlít, nadrtit, nasekat nebo nechat celé (to většinou na ozdobu).
TIP NA CUKROVÍ: Vánoční keksy

Mandle
Oblíbené "ořechy". V obchodech si můžete vybrat mandle neloupané i loupané, mandlové lupínky nebo třeba mandle štípané. Do některého cukroví se používají pomleté či podrcené. Pokud si chcete mandle oloupat sami doma, stačí je dát do hrníčku a zalít vroucí vodou, mandle spařit. Poté je snadnou sloupnete z kůžičky.
TIP NA CUKROVÍ: DIA Mandlové pracny nebo Mandlové trojúhelníky

Lískové oříšky
Další z populárních, nejen vánočních, ořechů. Nejsou jen velice chutné, ale také jsou cenným zdrojem vitaminu E a řady minerálních látek. Používáme je celé, půlené nebo nasekané či namleté.
TIP NA CUKROVÍ: Sladké kakaové brambory

Kešu
Z obchodu si oříšky donesete vždycky vyloupané. Mají totiž velice tvrdou skořápku, se kterou byste doma těžko zápasili. Měly by se rychle spotřebovat, protože rychle žluknou.
TIP NA CUKROVÍ: Havajské cukroví 

Vlašské ořechy
V našich končinách nejoblíbenější ořechy. Je to samozřejmě hlavně tím, že jsou u nás nejdostupnější. Jejich chuť poznáte v každém cukroví, je nezaměnitelná. Používáme je mleté nebo sekané do cukroví, na ozdobu nejčastěji půlené. Můžete jej použít ale nejen do cukroví, ale třeba také do štědrovečerního bramborového salátu.
TIP NA CUKROVÍ: Brabantické cukroví nebo klasické Maminčiny vanilkové rohlíčky


Oříškovým cukrovím nás letos začala zásobovat čtenářka Zdekra. Její recepty vypadají neodolatelně. Posuďte sami:
Placičky z lískových oříšků
Suroviny:
200 g lískových oříšků, 200 g Hery, 100 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 2 žloutky, 1-2 lžičky kakaa.
Postup: Lískové oříšky namočíme do studené vody. Z přísad uhněteme těsto, do kterého přidáme osušené oříšky.
Utvoříme válečky (průměr takový, jak velké chceme placičky), které zabalíme do alobalu a dáme do lednice. Druhý den krájíme ostrým nožem kolečka (asi 1 cm široká), klademe na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě pečeme.
Po upečení obalujeme v moučkovém cukru.

Oříškové košíčky
Suroviny:
125 g ztuženého pokrmového tuku, 5 tyčinek Ledové kaštany (250 g), 100 g mletých vlašských ořechů, 50 ml mléka, 220 g moučkového cukru, 50 ml rumu.
Postup: Tuk a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Ořechy, mléko a cukr povaříme a po vychladnutí přidáme rum. Do papírových košíčků dáme lžičku čokolády, necháme mírně ztuhnout, na to dáme lžičku náplně a opět lžičku čokolády. Zdobíme ořechem.

Ořechy od Lenice
Suroviny na těsto:
30 dkg hladké mouky, špetka skořice, trochu kakaa, 10 dkg mletých vlašských ořechů, 20 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru. 
Suroviny na náplň: 15 dkg mletých vlašských ořechů, 15 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, necelý 1 dl mléka. 
Postup: Z mouky, cukru, másla, mletých ořechů, skořice a kakaa vypracujeme těsto. To vtlačíme tence do vymazaných formiček na ořechy. Upečeme dorůžova.
Později je plníme náplní, kterou si připravíme takto:
Smícháme mleté ořechy a cukr, přelijeme mlékem a chvilku povaříme. Utřeme máslo a přidáme do něj studenou kaše z cukru, ořechů a mléka.
Plníme do ořechů a vždy dva spojíme k sobě.

Další ořechové cukroví, které můžete najít na Vaření:

Vyskočky
Šuhajdy
Pracičky
Pařížské rohlíčky
Masarykovo cukroví
Maminčiny hrudky
Londýnské řezy
Išlské dortíky 
Čaro
Cookies
Kadaňské rohlíčky
Vanilkové rohlíčky Hera

TÉMATA:
SEZONA