Cottage a špalda

sp1.jpg

Jeho kořeny sahají až do starověké Mezopotámie. Jak ale napovídá název, sýr Cottage se vyráběl od 17. století ve venkovských domech a na farmách. Cottage je nejen nízkotučnou pochoutkou, ale také skvělým zdrojem bílkovin, vápníku, minerálů, vitamínů (A, B12) a dalších pro tělo prospěšných látek. Díky výživovým benefitům tak podporuje zdraví zubů, kostí a podporuje také prevenci osteoporózy nebo vysokého krevního tlaku. Příznivci tvrzení, že střeva jsou náš druhý mozek, také ocení jeho vysoký obsah probiotických kultur, které se podílejí na dobrém trávení a zdravém střevním mikrobiomu. Kombinací sýru Cottage a špaldové mouky můžeme vykouzlit nejen nutričně bohatou svačinu, ale také originální verzi našeho oblíbeného pečiva.

Ingredience

  • 150 g mixu hladké a celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
  • 150 g sýru Cottage
  • 1 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • sůl

sp2.jpg

Postup

V míse smíchejte všechny ingredience na bulky. Poté přikryjte utěrkou a nechte těsto 10 minut odpočívat. Začněte si zatím předehřívat troubu na 170 °C.
Z odleželého těsta ručně vytvarujte čtyři stejně velké bulky a položte je na plech. Pečte asi 30 minut, než bulky na povrchu zezlátnou a trochu naběhnou. Nechte před konzumací úplně vychladnout.

Nebo se vám třeba budou líbit tyto recepty:

Nadýchané celozrnné rohlíky

1.jpg
Foto: Alena Kolaříková

3.jpgFoto: Alena Kolaříková