kolac.jpg

Foto: Šárka Škachová

Suroviny

  • 500 ml kefíru
  • 4 lžíce dýňového oleje + 4 lžíce ořechového oleje
  • 2 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 380 g špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek vlašských ořechů, hrubě nasekaných
  • 5 lžic strouhaného kokosu
  • hrst piniových ořechů
  • hrst slunečnicových a dýňových semínek, pražených
  • špetka skořice

kolac3.jpg

Foto: Šárka Škachová

Postup

Vejce rozmícháme s cukrem, olejem a kefírem. Přidáme po částech mouku s kypřícím práškem a postupně přimícháme i ořechy, kokos a semínka. Část si necháme na posypání povrchu koláče. Formu na pečení vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem.

Pečeme v horkovzdušné troubě 30 minut na 180 °C.

Tip Šárky Škachové:

Do těsta jsem přidala trochu ořechů v karamelu. Vycházela jsem z toho, abych zlikvidovala zásoby ořechů a semínek. Poměry a složení se určitě nemusí striktně dodržet a recept bude fungovat.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová.

Lahodný hruškový koláč

1.jpg

Foto: Jana Nováková

Vídeňský jablečný závin

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková