ww.jpg
Foto: Pernerka

Suroviny:

Těsto

  • 300 g špaldové celozrnné mouky Pernerka
  • 200 g mletých oříšků (vlašské, mandle …)
  • 1x prášek do pečiva
  • 100 g cukru
  • 250 g hery máslové,  pokojové teploty nakrájené na kostky
  • 3 jablka nakrájená na malé kostičky (můžete klidně nastrouhat)

Náplň

  • 4 bílky
  • 100 g cukru

Postup:

Nejprve smícháme všechny suroviny na korpus a vytvoříme hladké těsto. Těsto rozdělíme na dvě části. 1/3 těsta zabalíme do potravinářské folie a dáme do mrazáku, zbytek těsta zabalíme a dáme do lednice na jednu hodinu.

Těsto z lednice použijeme na spodek korpusu. Vyválíme plát a dáme do koláčové formy o průměru 27 cm, případně těsto do formu ručně upěchujeme.

Na těsto poklademe jablka a na jablíčka tuhý vyšlehaný sníh ze 4 bílků a cukru. Nakonec použijeme těsto z mrazáku, které nastrouháme navrch koláče.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů po dobu cca 35 minut. 

Jablka ve sladkých dezertech

Vídeňský jablečný závin

strudl6.jpg (167 KB)

Hruškojablečný koláč

kolac.jpg (52 KB)

Jablečný koláč s medovo-ovesným křupáním

kolac_1.jpg (70 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová, Sage

Reklama