Na vylepšení svědomí dávám do těsta polovinu celozrnné mouky. Přesto vás ujišťuji, že jsou stejně jemní a nadýchaní, jako kdyby byli jen z té bílé!

Budete potřebovat:

  • 20 g droždí
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
  • 150 ml vlažného mléka
  • 150 g hladké mouky a trocha na podsypání
  • 150 g celozrnné mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla a 2 lžíce na polití
  • 2 žloutky
  • 80 g třtinového cukru a trocha na ozdobu
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 2 bílky
  • 2 lžíce medu

Postup:
 
1. Droždí rozdrobte do mísy, posypejte moučkovým cukrem a nechte rozpustit. Pak přidejte vlažné mléko a 50 g hladké mouky. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 15 minut. Mezitím si v kastrůlku rozpusťte máslo.
 
2. Do kvásku pak vmíchejte zbytek mouky, sůl, vychladlé rozpuštěné máslo, žloutky, cukr a vypracujte hladké těsto. Znovu ho zakryjte a nechte kynout asi hodinu. V mezičase si smíchejte ořechy se skořicí.
 
3. Troubu rozpalte na 180 °C. Vykynuté těsto rozválejte na válu posypaném hladkou moukou na plát silný 0,5 cm – měl by vypadat jako dlouhý úzký obdélník. Potřete ho bílkem, posypejte
směsí ořechů a skořice. Zaviňte z delší strany jako roládu.
 
4. Rozkrájejte ji na asi 1 cm široké plátky a dávejte je naležato vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem, v asi 3 cm velkých rozestupech. Nechte je ještě čtvrt hodiny kynout. Šneky pak potřete bílkem a dejte péct na 15 minut dozlatova. V kastrůlku rozpusťte lžíci másla s medem a touto směsi potřete upečené šneky. Ještě vlhké je nakonec posypejte třtinovým cukrem.

Tip navíc:

Nebojte se vmíchat třtinový cukr přímo do kynutého těsta. Většinou do něj zapracováváme moučkový cukr a ani si ho v něm nevšimneme, zatímco hrubší cukr třtinový (pokud se vám nepovede koupit třtinovou moučku, která je také občas k sehnání) vám bude při zpracovávání těsta trošku drhnout pod rukama. Při kynuti se ale krásně rozpustí a vy budete mít příjemně karamelově sladké i těsto…

Autorkou tohoto receptu je kuchařka a novinářka Karolína Kamberské a tento recept najdete v knize Každý den je svátek z vydavatelství Now Produktions.

Reklama