Při přípravě kynutého těsta se neobejdete bez droždí. U droždí se jedná o živé kvasinky, které pomocí cukru tvoří oxid uhličitý, jemuž vděčíme za to, že nám těsto krásně vyběhne. Při nákupu droždí byste měli dávat pozor na obal, aby nebyl porušený. Doma si pak zkontrolujte, že po rozbalení má droždí krémovou barvu a mělo by se také snadno drolit. Uchovávejte jej v lednici v teplotě do 8 °C, jen tak si zachová své vlastnosti. Na 1 kg mouky vám vystačí 42 g čerstvého droždí nebo 10 g sušeného.

659d3a9dc17bbobrazek.jpgFoto: Akademie kvality

Kynuté těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 10 g droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 100 ml oleje
  • sůl

Ořechová náplň

  • 250 g vlašských ořechů
  • 220 ml mléka
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 60 g drcených piškotů
  • rum, mletá skořice

Postup:

Kynuté těsto
Do vlažného mléka přidáme rozdrobené droždí, cukr a necháme vzejít kvásek. Do vzešlého kvásku zamícháme olej, žloutky, smícháme s moukou, vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme vykynout.

Ořechová náplň

Mléko svaříme se všemi cukry, přidáme mleté ořechy, skořici a necháme vychladnout. Poté přidáme drcené piškoty a podle chuti rum.

Hvězda postup
Vykynuté těsto rozdělíme na tři části, které vyválíme do kulaté placky a seřízneme dortovým kroužkem (budeme mít krásně kulatý tvar).
První rozválenou placku položíme na pečicí papír, potřeme polovinou ořechové náplně, přikryjeme další plackou, potřeme zbytkem náplně a přiklopíme poslední plackou. Znovu seřízneme dortovým ráfkem. Doprostřed těsta položíme sklenici a těsto rozřízneme na 16 dílků. Každý cíp těsta několikrát otočíme, vždy jeden doprava, druhý doleva a špičky přilepíme k sobě. Celou hvězdu potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C cca 25 min. do zlatova. Ještě horkou hvězdu potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

Zdroj receptu: Akademie kvality

Máme pro vás i jiné kynuté recepty:

659d3b498eba2obrazek.jpgFoto: Babiččina volba

image.pngFoto: Shutterstock