Oranžová kavárna, jedinečný projekt Barevných domků Hajnice - poskytovatele pobytových sociálních služeb mentálně postiženým, již dlouhodobě boří společenské mýty o uzavřené společnosti. Právě proto by vám ve spolupráci se svými obyvateli chtěla představit horkou novinku tohoto jara. „Barevná pěna“ alá tiramisu, italský dezert báječné chuti, který pohladí vaše chuťové pohárky. Ten si můžete vychutnat v Čítárně, jež svou pestrou knihovnou zase pohladí vaši duši.
Tato originální kavárna se na veřejnosti prezentuje netradičními cestami. Spolupracuje s mentálně postiženými, kteří zde plnohodnotně pracují, připravují dezerty, pečou dorty, přináší vám kávu a hlavně neztrácejí chuť normálně žít. Aby oživili jídelníček, a vy jste ke kávě měli ještě větší výběr laskominek, poddali se vůni italské kuchyně, jež se v celé České republice těší velké oblibě. Lahodné tiramisu, které pochází přímo z pece Oranžové kavárny a z rukou Hajnických obyvatel si můžete vyzkoušet upéct i u sebe doma!
Recept na „Barevnou pěnu“ a la tiramisu
Recept a ingredience jsou na výrobu celého dortu. Do pohárků si již množství upraví každý sám, dle potřeby. Například si dozdobí dort ovocem, vhodné jsou například banány.
Ingredience:
- 2x balení piškotů
- 2x pomazánková másla
- 2ks smetany ke šlehání
- 20 dkg moučkového cukru
- silná káva - asi 3 lžičky rozpustné kávy
- 3 lžičky rumu
Postup:
- Z pomazánkového másla, cukru a smetany vyšleháme hladký jemný krém. Kávu necháme vychladit a zamícháme do ní rum.
- Dortovou formu vyložíme pečícím papírem nebo fólií a rozložíme do ní piškoty. Ty pokapeme rumem s kávou.
- Pak přijde na řadu vrstva krému. Střídavě vše vrstvíme a každou vrstvu piškotů pokapeme rumem a kávou. Poslední vrstvou by měly být krém, který posypeme kakaem.
- Připravený krém dáme ztuhnout do lednice. Vychlazený jej podáváme.
Dobrou chuť!
Mlsejte s knihou
To, že u kávy a moučníku se dá příjemně odpočívat a to nejlépe s knihou, víme všichni. A proto společnost Grada, která podporuje Barevné obyvatele Hajnic, nelenila a vybavila Oranžovou kavárnu kvalitní literaturou v podobě desítek knih. Knihy si můžete ke kávě v této Barevné čítárně bezplatně zapůjčit. Nově do seznamu přibyly i tituly, které potěší všechny maminky jako například Bylinky pro děti a maminky, ve kterých můžete najít osvědčené tipy, jak zdravě chránit své děti pomocí přírodních sil. Aktuální seznam knih najdete na facebookové stránce v záložce „Barevná čítárna“. Vyberte si čtivo podle vašeho gusta!
Čtěte také:
Zdroj a foto: tisková zpráva
Nový komentář
Komentáře
Jj, je to dobré, ale nebaví mě to připravovat. Jen nepoužívám pomazánkové máslo, jeho chuť mi tam vadí, ale záleží na jeho značce, s některými ujde.
margot — #1 To víš - na co všecno čecháček nepřijde
aby ušetřil.
já jsem to nikdy nezkoušela.Unas by to asi nikdo nejedl.
Trefa:tiramisu znam velmi dobre,ale nedavam pomazankove maslo,ale mascarpone.
ja davam do tiramisu misto pomazankoveho masla kysku a slehacku je to mnohem lepsi ale neni na prave kde je mascarponne
Taky mamince nemůžu vysvětlit, že tiramisu se dělá jinak. Hádala by se do krve, že tam musí přijít pomazánkový máslo.
tohle nemá s Tiramisu nic společného
také toto tiramisu dělám a kamarádkám,které ochutnaly moc chutnal,jen dávám méně cukru
zamlsala bych si
vypadá to lákavě...
je to na každém zda pomazánkové máslo nebo mascarponne, dělala jsem to i to. Z mascarponne je to lepší, ale není pravda, že by to byl z pomazánkového másla zas takový "hnus"
lidicka — #5 Já také, mascarpone mě moc chutná, z pomazánkového másla to určitě nemá tu chuť.
Z pomazánkového másla dělám různé pomazánky,ale do sladkého jídla jsem ho ještě nikdy nepoužila.
Tiramisu z pomazánkového másla jsem ještě nedělala, na tiramisu používám mascarpone.
Mlsám ráda
tIRAMISU DĚláme, ale jen z Maskarpone, pomazánkové máslo mě přijde jako nevhodné.
To bude určitě dobré
a, české tiramisu z pomazánkového másla a rum místo amaretta? možná to bude i tuzemák