Ryby jsou zdravé, ale...

Jedním z nejnebezpečnějších pokrmů, který se vám může dostat na talíř, je japonská pochoutka v podobě ryby fugu. Obsahuje totiž jed účinnější než kyanid a kuchaři musí mít k jejímu zpracování speciální licenci. Jakmile se hostovi dostane na talíř jen nepatrná část kůže či vnitřních orgánů, zejména jater, může to znamenat smrt. Proti tetrodotoxinu totiž není protilátka. Ryba připravovaná amatérem se tak může změnit v poslední jídlo vašeho života.

Záludná medúza

Japonci jsou na nebezpečné pokrmy specialisté, a tak v tomto ostrovním státě ještě zůstaneme. Další jídlo, které si tam můžete dát, je medúza s názve nemopilema nomurai. Prý je velmi delikátní a riziko, že vás zabije se výrazně sníží při odstranění toxických částí a tepelné úpravě.


Sýr na odchodu

Chystáte-li se do Itálie, konkrétně na Sardinii, můžete tam narazit na sýr casu marzu (italsky formaggio marcio), který je tamní specialitou. Ne příliš lákavý je překlad názvu. Casu marzu totiž znamená shnilý sýr. Tato italská delikatesa je plná živých červů. Do připraveného bochníku se totiž schválně pouští sýrorodka drobná, která do něj naklade stovky larev. V Evropské unii je dokonce zakázané tuto italskou specialitu prodávat. Osoby se slabším žaludkem mohou červíci podráždit. Pokud se navíc nedostatečně rozžvýkají, uchytí se ve střevech a mohou způsobit zvracení a krvavé průjmy.

Pochoutka z opičí lebky

Asiaté si potrpí na zvláštní pokrmy. Můžete tak u nich ochutnat například opičí mozek. Ten se připravuje na různé způsoby, ale nejlepší je prý jen tak. Ještě teplý a syrový, servírovaný přímo v lebce. V Číně je podávání tohoto pokrmu oficiálně zakázané, ale to neznamená, že k tomu nedochází. Nejenže je pojídání opičích mozků eticky sporné, ale potenciálně také nebezpečné. Na člověka se může přenést mozková dysfunkce encefalopatie.

Trhat s rozmyslem

Ackee je národním ovocem Jamajky, které se obvykle podává v kombinaci se solenou a sušenou treskou. Ve slupce, semenech a nedozrále dužině se ovšem vyskytuje jedovatý hypoglycin. Známkou zralosti je, když slupka na slunci praskne. V nezralé podobě a se semínky způsobuje ovoce prudký pokles hladiny krevního cukru, což může vést až ke kómatu a následnému úmrtí.

Žralok s příchutí sýra

Pod názvem Hákarl se skrývá sušené žraločí maso oblíbené na Islandu. Druh žraloka, ze kterého se pokrm připravuje, je plný nebezpečných toxických látek. Proto se musí na několik měsíců uložit do jámy s pískem, kde se jich zbaví. Potom následuje několikatýdenní dosušení ve větrané stodole. Maso specificky zapáchá a chutí připomíná hodně uleželý sýr.

Čtěte také:

Reklama