Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
pstruh
- 4 pstruzi nebo 8 filet ze pstruha
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- hladká mouka na obalení
- máslo nebo olivový olej na smažení
holandská omáčka
- 3 žloutky
- 1 lžíce studené vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 200 g másla, nakrájeného na malé kousky
- sůl a bílý pepř
Postup
Příprava pstruha
Pstruhy nebo filety z pstruhů osolte a opepřete z obou stran. Lehce obalte v mouce. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej na středně vysokém ohni. Pstruhy opékejte z každé strany dozlatova, asi 3-4 minuty na každou stranu v závislosti na velikosti. Hotové ryby přeneste na talíř.
Příprava holandské omáčky
V malém hrnci nebo ve vodní lázni rozšlehejte žloutky s vodou a citronovou šťávou, dokud směs nezhoustne a nezačne světle žloutnout.
Pomalu přidávejte kousky másla, stále šlehejte, dokud se máslo nerozpustí a omáčka nezhoustne. Omáčka by měla mít konzistenci trochu tekutější majonézy.
Omáčku ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl, bílý pepř.
Omáčku udržujte v teple, ale dávejte pozor, aby se nepřehřála, protože by se mohla srazit.
Pstruhy podávejte přelité teplou holandskou omáčkou. Jako příloha se skvěle hodí vařené brambory nebo čerstvý zeleninový salát.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář