Foto: www.akademiekvality.cz
A proč se vlastně této bramborové pochoutce říká škubánek? Název pochází od slova „škubat“, což odkazuje na tradiční způsob přípravy, kdy se těsto „škube“ do drobných kousků. Ne všude v Česku však najdete škubánky – v oblasti východních Čech se jim říkalo „trpálky“, na Rožmitálsku „šterc“, na Soběslavsku „šuška“ a v západních Čechách můžeme najít „kucmoch“, či „kucmouch“. Zde se ale také může jednat o na slano připravenou bramborovou placku.
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 350 g hrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g sádla
- 150 g mletého máku
- 200 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- sůl
Postup :
Oloupané, nakrájené brambory na kostičky uvaříme v osolené vodě do poloměkka, polovinu vody z uvařených brambor scedíme do misky a necháme bokem. Do brambor přidáme hrubou mouku a na mírném plamenu necháme pařit po dobu přibližně 10 min. Poté uhněteme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přilévat zbylou vodu z brambor nebo přidat hrubou mouku. Z těsta tvarujeme noky (nebo placičky) pomocí lžíce, kterou jsme si omastili v másle nebo sádle. Noky poté opečeme do zlatova na sádle. Opečené noky posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem, přidáme tvaroh a polijeme rozpuštěným máslem.
Tip: Škubánky můžeme udělat i na slano. Stačí si orestovat cibulku na sádle a celé to posypat opraženou slaninou.
Makové pochoutky na našem magazínu
Zdroj foto: Alena Kolaříková
Zdroj foto: Alena Kolaříková
Zdroj foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
U nás čerstvé škubánky jsme jedli s mákem a cukrem a polité máslem a co zbylo k večeři se vytvořily placky a opekly.
V podání mých babiček byly škubánky malé šišky z toho bramborového těsta, byly vařené a dával se na ně mletý mák, cukr a to rozpuštěné máslo. V žádném případě ne tvaroh., to jsem nikdy neslyšela. Pokud by se ty vařené šišky ještě osmažily a dalo se na ně něco jiného, tak už to nebudou přece škubánky.
Toto moje babičky naštěstí nevařily a škubánky jsem znala jen z knížky O letadélku Káněti. Když nás tím počastoval někdo na lodi, osmažila jsem si místo máku cibulku a slaninu. Brambory s mákem fakt ne.
U nás jsem toto jídlo neznala. Vím o škubánkách z receptů a z internetu. Jednou jsem se je pokusila připravit. Spíš ze zvědavosti, co to může být. Nějak se mi to nepovedlo. Tak mi to přijde, že obyvatelé Čech básní o škubánkách asi tak jako Slováci o haluškách.