6489ce5a09bc4blobid0.jpgFoto: www.akademiekvality.cz 

A proč se vlastně této bramborové pochoutce říká škubánek? Název pochází od slova „škubat“, což odkazuje na tradiční způsob přípravy, kdy se těsto „škube“ do drobných kousků. Ne všude v Česku však najdete škubánky – v oblasti východních Čech se jim říkalo „trpálky“, na Rožmitálsku „šterc“, na Soběslavsku „šuška“ a v západních Čechách můžeme najít „kucmoch“, či „kucmouch“. Zde se ale také může jednat  o na slano připravenou bramborovou placku.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 350 g hrubé mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g sádla
  • 150 g mletého máku
  • 200 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • sůl

Postup :

Oloupané, nakrájené brambory na kostičky uvaříme v osolené vodě do poloměkka, polovinu vody z uvařených brambor scedíme do misky a necháme bokem. Do brambor přidáme hrubou mouku a na mírném plamenu necháme pařit po dobu přibližně 10 min. Poté uhněteme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přilévat zbylou vodu z brambor nebo přidat hrubou mouku. Z těsta tvarujeme noky (nebo placičky) pomocí lžíce, kterou jsme si omastili v másle nebo sádle. Noky poté opečeme do zlatova na sádle. Opečené noky posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem, přidáme tvaroh a polijeme rozpuštěným máslem.

Tip: Škubánky můžeme udělat i na slano. Stačí si orestovat cibulku na sádle a celé to posypat opraženou slaninou.

Makové pochoutky na našem magazínu

DSC_1873.jpgZdroj foto: Alena Kolaříková

IMG_20180722_084059.jpgZdroj foto: Alena Kolaříková

6489cead19b12obrazek.jpgZdroj foto: Alena Kolaříková