DSC_0509.jpg (100 KB)

Popenec břečťanolistý najdete právě teď snad v každém trávníku. Tedy v takovém, kolem kterého neběháte s hubiči plevele a nedávkujete do něj tuny chemie na anglický trávníček. Rostlinka s drobnými listy a fialovými kvítky je nejen krásná, ale také jedlá a zdravá. 

Popenec vám může pomocit s poruchami trávení, s dýchacími potížemi, při chronické bronchitidě. Má hojivé a dezinfekční účinky. A na dnešní omeletě nejvíce oceníte jeho dobrou chuť.

IMG_20180417_175100.jpg (123 KB)

Suroviny

  • 8 vajec
  • sůl
  • pepř
  • 100 g goudy
  • máslo na pánev
  • hrst popence břečťanolistého
  • zelenina k podávání

Postup

Dvě vajíčka na porci rozšlehejte v misce vidličkou. Dochuťte solí a pepřem a vylijte na rozpálenou pánvičku. Pokuste se použít kvalitní pánev a nebudete potřebovat ani kapku oleje nebo jiný tuk. Plotnu nemějte zapnutou na plný výkon, spíš tak na polovinu, tři čtvrtě. Obracečkou shrnujte kraje omelety směrem ke středu, pánvičku potom nakloňte směrem k místu, kde vznikla v omeletě mezera, aby tuto mezeru zaplnilo tekuté vajíčko. Toto zopakujte několikrát, dokud máte v pánvičce dost tekutých vajíček. 

Poté ještě ztlumte teplotu, lehce posypejte najemno nasekaným popencem a nechejte zatuhnout povrch omelety. Ten by měl zůstat ještě lehce vlhký, ne úplně vysušený. Omeletu stáhněte na talíř.

Zhusta posypejte omeletu sýrem a nasekaným popencem. Přidejte oblíbenou zeleninu a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nápady na omelety podle našeho magazínu

Omeleta se sušeným hovězím a rajčaty

omeleta2.jpg (81 KB)

Jak udělat: frittata di zucchine - cuketová omeleta

frit8.jpg (111 KB)

Omeleta s lososem

omeleta10.jpg (74 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková