Na základě minulého článku jste se naučili, jak se vyznat v olivových olejích, a poté jste si možná přinesli domů svoji první lahev. Jak olivový olej správně používat a na co všechno se hodí, o tom si něco povíme právě dnes.
Olivový olej má mnoho různých možností využití, záleží však na tom, jaký druh jste zvolili a na jakou úpravu ho hodláte použít. Platí, že extra panenský olivový olej (např. Bertolli Extra Vergine) se používá spíše ve studené kuchyni – tedy na přípravu zeleninových a těstovinových salátů, ale také na dochucování jídel jako jsou polévky, omáčky, rybí a masová jídla nebo předkrmy.
Kromě toho je však panenský olivový olej výborný i na tepelnou úpravu jídel a tvrzení, že se na ni vůbec nehodí, je jen pověra. Naopak, díky dobré tepelné stabilitě (kterou má lepší než jiné druhy olejů) je totiž možné používat olivový olej také na lehké dušení, restování, pečení a grilování. Je sice pravda, že při vyšší teplotě se uvolňuje výrazné aroma olivového oleje, které může někoho odradit.
Jižní národy používají olivový olej navíc také na marinování masa i zeleniny, nakládají do něj sýry, houby, čerstvé bylinky a koření. Olivový olej dále slouží k pečení pizzy a chleba i k přípravě lehkých moučníků, krémů a ovocných salátů. Taková kombinace vám možná přijde zvláštní, ale Italové moc dobře vědí, že kapka olivového oleje zvýrazní chuť pokrmu (např. ovoce) a dodá mu na plnosti.
Důležité je, že Italům rozhodně nechutná jídlo o samotě. Rádi si ho vychutnávají v dobré společnosti a k tomu si dopřejí sklenku kvalitního vína. Pokud se tedy rozhodnete napodobit životní styl jižanů, nezapomeňte pozvat ke stolu i své přátele a blízké a uvidíte, že žít jako Ital je snadné a navíc příjemné. Více tipů na používání olivového oleje včetně zajímavých receptů najdete na stránkách www.bertolli.cz. Vyzkoušet si to můžete i na Kuchařské akademii Bertolli, kde se od špičkových odborníků naučíte připravovat světové speciality s olivovým olejem, nebo to berte jako tip na zajímavý dárek pro někoho ze svých blízkých.
Nový komentář
Komentáře
Taky používám už jenom olivový olej, má to mnohem lepší chuť než slunečnicový. Podle mě ten rozdíl jde nejvíc poznat u ryb.
zet169:díky
Taky teď smažím na slunečnicovým oleji.A zkusím ještě olivový,ale dám ho tam méně.Protože se mi nechce vařit na dvakrát.
Luciš:
, nepřepaluje, obykle se nepoužívá na smažení kvůli své vysoké ceně
.
Luciš: S tím nemůžu souhlasit, v životě jsem ho přepálenej neviděla a skoro jinej nepoužívám. Třeba papriku a cibuli do těstovin smažím na něm. Kdybych jedla řízky, tak ty bych tedy na něm nedělala, ani sladký věci jako palačinky a lívance. Voda je v másle, ale v ol. oleji
olivový olej v menším balení než litr kupuji jenom v zimě,teď mám třílitrové balení,snad nám pár dní vydrží
Určitě na smažení nepoužívat virgine. Má hodně vody a přepaluje se. Je určen pouze na saláty aj studené pokrmy.
Tak já jsem asi měla smůlu na nějakou blbou značku, protože jeho chuť mě fakt neoslovila.
Olivový olej taky používám skoro na všechno,ale mému příteli moc nechutnal,když jsem jej používala na tepelnou úpravu jídel.Asi jsem ho tam dala moc.Díky za radu.
Olivový olej používáme i za studena i na teplé pokrmy, jiný omastek už nepoužíváme, je fakt dobrý.
Za studena do salátů, na smažení stačí troška, prodávají se a je to na nich napsané.
Díky za tip na www