Foto: Labeta

Co potřebujete (na 4 skleničky o objemu cca 500 ml):

  • 600 g okurek
  • 4 bílé/zelené papriky
  • 2 červené papriky (kapie)
  • 2 cibule – ideálně červená (lze vynechat)
  • 1 Přípravek k nakládání Lako Labeta
  • 1–2 lžičky Hořčičného semínka 
  • 1–2 lžičky koriandrových semínek
  • 1,5 - 1,8 l vody
  • 400 ml kvasného octa
  • 100–120 g cukru
  • 1 lžička celého nebo 1 lžičky mletého pepře
  • * nálev si můžete uzpůsobit dle chuti, kyselejší / slanější / sladší

Postup:

Připravte si nejprve čisté a suché skleničky, ideálně i sterilizované. Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké proužky, případně kostičky, a naskládejte do skleniček. Do kastrůlku dejte vodu, ocet, Lako, cukr a hořčičná i koriandrová semínka. Přiveďte k varu a pět minut svařte. Zeleninu ve skleničkách zalijte svařeným lákem a zavíčkujte. Nakonec čalamádu zavařte – v hrnci s vodou (voda má sahat do 3/4 skleničky) na cca 20 min a uchovávejte na temném místě.

TIP:

Pokud chcete čalamádu pikantní, přidejte dle chuti i papričku pálivou (cca 1–2 ks), nebo nastrouhejte kousek křenu.

Nebo třeba vás zaujme i tento recept: 

Cuketová čalamáda

Reklama