Hlavní roli si letos zahraje pravý český Hermelín Král Sýrů třikrát jinak. Recepty sestavili italští šéfkuchaři ze zámku Savoia a jsou určené mlsným gurmánským jazýčkům.
 
ORIGINÁLNÍ HERMELÍN S FÍKOVÝM ČATNÍ
5a1d5c5f9abc2obrazek.png


Doba přípravy čatní: 45 minut
 
Co budeme potřebovat?

  • 1 – 2 Hermelíny Král Sýrů Originál

Čatní:

  • 150 g čerstvých fíků nebo fíkové marmelády
  • 25 ml balzamikového octa
  • 25 ml horké vody
  • 2 lžíce třtinového cukru (vynechat v případě, že používáme marmeládu s fíky)
  • 20 g másla
  • 2 jarní nebo menší cibulky
  • 1 lžičky kari
  • 1 lžičky mletého hořčičného semínka
  • Kůra z 1 citronu
  • Pražené lískové oříšky na ozdobu
  • Sůl, pepř

Postup:
5a1d5c6fbad86obrazek.png

V hrnci mírně orestujte najemno nasekanou cibulku s máslem, přidejte fíky a třtinový cukr nebo fíkovou marmeládu. Po 5 minutách přidáme balzamikový ocet a horkou vodu, přidáme další ingredience - kari, hořčičné mleté semínko, špetku soli, pepř, citronovou kůru a ohříváme na mírném ohni dalších 30 minut.  Lískové oříšky dáme do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů a necháme 5 minut péct pro větší křupavost. Hotové čatní podáváme s  Král Sýrů Hermelín Originál, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a vínem typu Chardonnay barrique. 
 
 
 
PEPŘOVÝ HERMELÍN S VÁNOČNÍM ČATNÍ
5a1d5c85da15bobrazek.png

 
Doba přípravy čatní: 55 minut
 
Co budeme potřebovat?

  • 1-2 Hermelíny Král Sýrů Zelený pepř

Čatní:

  • 3 jablka
  • 2 bílé cibule
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 100 ml vody
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce skořice / 1-2 ks celé skořice na ozdobu
  • 10 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 20 g mraženého rybízu
  • 1 mandarinka na plátky
  • 3 bobkové listy
  • Šťáva z citronu
  • Vlašské ořechy na ozdobu

Postup:
5a1d5c97ba2ebobrazek.png

Jablka nakrájejte na větší kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Připravte si cibuli na opravdu jemné kostičky, aby v čatní nebyly výrazné. Ve středně velkém hrnci svařte ocet, vodu, cukr a 2 lžíce medu, aby se vypařila silná octová chuť (vařte cca 10 minut), přidejte nakrájená jablíčka, cibulku najemno a nastrouhaný čerstvý zázvor a provařte dalších 10 minut. Do vzniklé směsi přidejte hřebíček, kurkumu a skořici a na velice mírném ohni pomalu ohřívejte dalších 30 minut, aby vůně koření krásně prostoupila celou směsí – v této časti je důležité, abychom s čatní nemíchali a zachovali tak strukturu všech ingrediencí. 5 minut před koncem vaření přidejte na plátky nakrájené mandarinky a zmražený červený rybíz – čatní dodá neodolatelnou barvu. Jako přílohu použijte vlašské ořechy, které jste si před tím vložili do předem předehřáté trouby na 160 stupňů na 5 minut. Podávejte s Hermelínem Král Sýrů  Zelený pepř a křupavými vlašskými oříšky pro dokonalou souhru chutí. Jako přílohu zvolte bílou bagetku. Chuť dokreslete vínem Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz nebo Chianti Reserva.
 
 
PAPRIKOVÝ HERMELÍN S TOSKÁNSKÝM ČATNÍ
5a1d5cb6a4576obrazek.png

 
Doba přípravy čatní: 40 minut
 
Co budeme potřebovat?

  • 1-2 Hermelíny Král Sýrů Lahůdková paprika

Čatní:

  • 4 červené cibule
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 ml červeného vinného octa
  • 30 ml balzamikového octa/sirupu
  • 20 ml vody
  • 1 celý česnek
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g másla
  • 1 malá lžička hořčičného semínka
  • 20 g nastrouhaného zázvoru
  • 4 kusy sušených rajčat
  • Kousek chilli papričky
  • Snítka rozmarýnu
  • Pepř, sůl
  • Pražené mandle na ozdobu

 
Postup:
5a1d5cc5300cdobrazek.png

Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme celý česnek a necháme v oleji pár minut rozvonět, pak vyndáme. Do česnekového oleje přidáme cibulku nakrájenou na jemné proužky a cukr a 15 minut necháme karamelizovat. Do směsi postupně přidáme vinný ocet, balzamikový ocet a zalijeme trochou vody. Vaříme dalších 10 minut, přidáme čerstvý zázvor podle chuti chilli, pepř, sůl, hořčičné semínko, pár snítek rozmarýnu a 2 sušená rajčata. Zbylá rajčata můžeme použít na ozdobu. Toskánské čatní nejlépe chutná s Hermelínem Král Sýrů Lahůdková paprika, praženými mandlemi a vínem Cabernet Sauvignon.

Zdroj fotek: Král Sýrů / Zámek Savoia

Reklama