Hlavní roli si letos zahraje pravý český Hermelín Král Sýrů třikrát jinak. Recepty sestavili italští šéfkuchaři ze zámku Savoia a jsou určené mlsným gurmánským jazýčkům.
ORIGINÁLNÍ HERMELÍN S FÍKOVÝM ČATNÍ
Doba přípravy čatní: 45 minut
Co budeme potřebovat?
- 1 – 2 Hermelíny Král Sýrů Originál
Čatní:
- 150 g čerstvých fíků nebo fíkové marmelády
- 25 ml balzamikového octa
- 25 ml horké vody
- 2 lžíce třtinového cukru (vynechat v případě, že používáme marmeládu s fíky)
- 20 g másla
- 2 jarní nebo menší cibulky
- 1 lžičky kari
- 1 lžičky mletého hořčičného semínka
- Kůra z 1 citronu
- Pražené lískové oříšky na ozdobu
- Sůl, pepř
Postup:
V hrnci mírně orestujte najemno nasekanou cibulku s máslem, přidejte fíky a třtinový cukr nebo fíkovou marmeládu. Po 5 minutách přidáme balzamikový ocet a horkou vodu, přidáme další ingredience - kari, hořčičné mleté semínko, špetku soli, pepř, citronovou kůru a ohříváme na mírném ohni dalších 30 minut. Lískové oříšky dáme do předem vyhřáté trouby na 160 stupňů a necháme 5 minut péct pro větší křupavost. Hotové čatní podáváme s Král Sýrů Hermelín Originál, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a vínem typu Chardonnay barrique.
PEPŘOVÝ HERMELÍN S VÁNOČNÍM ČATNÍ
Doba přípravy čatní: 55 minut
Co budeme potřebovat?
- 1-2 Hermelíny Král Sýrů Zelený pepř
Čatní:
- 3 jablka
- 2 bílé cibule
- 100 g cukru
- 2 lžíce medu
- 100 ml bílého vinného octa
- 100 ml vody
- 5 ks hřebíčku
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžíce skořice / 1-2 ks celé skořice na ozdobu
- 10 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 20 g mraženého rybízu
- 1 mandarinka na plátky
- 3 bobkové listy
- Šťáva z citronu
- Vlašské ořechy na ozdobu
Postup:
Jablka nakrájejte na větší kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Připravte si cibuli na opravdu jemné kostičky, aby v čatní nebyly výrazné. Ve středně velkém hrnci svařte ocet, vodu, cukr a 2 lžíce medu, aby se vypařila silná octová chuť (vařte cca 10 minut), přidejte nakrájená jablíčka, cibulku najemno a nastrouhaný čerstvý zázvor a provařte dalších 10 minut. Do vzniklé směsi přidejte hřebíček, kurkumu a skořici a na velice mírném ohni pomalu ohřívejte dalších 30 minut, aby vůně koření krásně prostoupila celou směsí – v této časti je důležité, abychom s čatní nemíchali a zachovali tak strukturu všech ingrediencí. 5 minut před koncem vaření přidejte na plátky nakrájené mandarinky a zmražený červený rybíz – čatní dodá neodolatelnou barvu. Jako přílohu použijte vlašské ořechy, které jste si před tím vložili do předem předehřáté trouby na 160 stupňů na 5 minut. Podávejte s Hermelínem Král Sýrů Zelený pepř a křupavými vlašskými oříšky pro dokonalou souhru chutí. Jako přílohu zvolte bílou bagetku. Chuť dokreslete vínem Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shiraz nebo Chianti Reserva.
PAPRIKOVÝ HERMELÍN S TOSKÁNSKÝM ČATNÍ
Doba přípravy čatní: 40 minut
Co budeme potřebovat?
- 1-2 Hermelíny Král Sýrů Lahůdková paprika
Čatní:
- 4 červené cibule
- 50 g třtinového cukru
- 20 ml červeného vinného octa
- 30 ml balzamikového octa/sirupu
- 20 ml vody
- 1 celý česnek
- 1 lžíce oleje
- 50 g másla
- 1 malá lžička hořčičného semínka
- 20 g nastrouhaného zázvoru
- 4 kusy sušených rajčat
- Kousek chilli papričky
- Snítka rozmarýnu
- Pepř, sůl
- Pražené mandle na ozdobu
Postup:
Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo s olejem, přidáme celý česnek a necháme v oleji pár minut rozvonět, pak vyndáme. Do česnekového oleje přidáme cibulku nakrájenou na jemné proužky a cukr a 15 minut necháme karamelizovat. Do směsi postupně přidáme vinný ocet, balzamikový ocet a zalijeme trochou vody. Vaříme dalších 10 minut, přidáme čerstvý zázvor podle chuti chilli, pepř, sůl, hořčičné semínko, pár snítek rozmarýnu a 2 sušená rajčata. Zbylá rajčata můžeme použít na ozdobu. Toskánské čatní nejlépe chutná s Hermelínem Král Sýrů Lahůdková paprika, praženými mandlemi a vínem Cabernet Sauvignon.
Zdroj fotek: Král Sýrů / Zámek Savoia
Nový komentář
Komentáře
Čatní mám moc ráda.
krasně nafoceno
vyborna motivace tipy
krásná prezentace a inspirace

už jen zasednout
Chválím fotografa za krásmé fotky
Wow, dobrý předstih