prilohy-do-textu.jpg
Foto: Shutterstock

Klíčem k hubnutí je kalorický deficit

Při snaze o redukci váhy hraje klíčovou roli příjem a výdej. Pokud chcete zhubnout, je potřeba dostat se do rozumného kalorického deficitu, což ale neznamená drastické dietování, bezdůvodné vyřazování určitých skupin jídel či dokonce hladovění. Stejně tak není žádoucí extrémní fyzická zátěž jen proto, abyste spálila nějaké kalorie. V jídle i pohybu je nejdůležitější najít balanc a radost, protože jinak se nebudete cítit dobře v žádném těle bez ohledu na množství tělesného tuku.

Vynechání přílohy je možnost, nikoliv dogma

Většina příloh je sacharidového charakteru, což je hlavní důvod toho, proč se jim mnozí hubnoucí vyhýbají. Je to ale skutečné nezbytná podmínka hubnutí? „Omezení sacharidů v redukci je obvykle nezbytné, což ale neznamená, že člověk musí přílohy z jídelníčku zcela odstranit. Kvalitní přílohy jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů, které tělo využívá jako primární zdroj energie,“ vysvětlujete Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE. Je také důležité myslet na to, že čím více sportujete, tím více kvalitních sacharidů bude vaše tělo potřebovat.

Vsaďte na bílkoviny a komplexní sacharidy

Kromě energie mají komplexní sacharidy ještě další výhodu, kterou při snaze zhubnout oceníte – obsahují vlákninu, díky které se budete cítit déle sytí. Výborným zdrojem vlákniny je čerstvá zelenina, ovoce, ale i ovesné vločky, luštěniny či například kvalitní pečivo. Vláknina je spolu s bílkovinami důležitým pomocníkem při hubnutí. Trenérka Markéta Brožová k tomu ještě dodává, že sportujícím jedincům poskytují tělu benefit nejen komplexní sacharidy, ale i tzv. rychlé sacharidy. „Pokud si je dáte ihned po tréninku, nastartují regeneraci. Jestliže se navíc snažíte zhubnout, po fyzické aktivitě je to jediná doba, kdy si můžete dát bez výčitek malou sladkost bez toho, aby se to negativně promítlo na vaší postavě,“ tvrdí Brožová.

Existuje návod na to, kolik přílohy jíst?

Množství příloh a obecně jídla za den se odvíjí od toho, jaká je vaše výchozí pozice, jaký máte stanovený cíl, kalorický příjem a výdej či například jaký je váš zdravotní stav. Univerzální návod neexistuje. Pokud jste na úplném začátku, je nejlepším řešením obrátit se na výživového poradce. Ale vybírejte ho pečlivě. Opravdový odborník vám sestaví jídelníček na míru na základě podrobných údajů o vás, pravidelně s vámi bude vaše stravování, pitný režim, chutě a celkový režim probírat a pomůže vám udržet motivaci. Při výběru poradce buďte pečliví a vsaďte na jeho zkušenosti, recenze na internetu i na vlastní pocit.

Chcete začít sami? Zkuste to s těmito přílohami

Ačkoliv univerzální návod na počet příloh či obecně hubnutí neexistuje, dobrou pomůckou je tzv. zdravý talíř. Ten by měl vypadat přibližně tak, že celou jeho polovinu bude zabírat zelenina (čerstvá, pečená, dušená či ve formě polévky). Zbylou polovinu rozdělte na čtvrtiny, přičemž jedna čtvrtina budou bílkoviny a druhá bude příloha. Vybírat můžete z brambor, neloupané rýže, celozrnných těstovin, bulguru, kuskusu, pohanky nebo celozrnného pečiva. Tyto základní suroviny jsou totiž dobrým zdrojem kvalitních komplexních sacharidů a zároveň jsou bohaté i na vlákninu.

Zdroj: Markéta Brožová, hlavní trenérka z fitness centra pro ženy Contours, Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí NATURHOUSE, Youtube kanál Ela Laci