Jejich obavy jsou oprávněné, protože jídelny nezletilým dětem často nabízejí velmi levné a na přípravu nenáročné pokrmy, které svou skladbou ve většině případů nevyhovují stravovacím potřebám dětí.
Problémy se údajně netýkají jen USA, ale ohroženy jsou děti ve všech zemích Západu, i v postkomunistických státech.
"Pracovníci ve školních jídelnách nejsou mnohdy dobře vzděláni v oboru stravování dětí. Těžké a dlouhodobě tepelně upravované nebo chemicky konzervované potraviny musejí nahradit čerstvé zeleninové a ovocné pokrmy. Odborníci z jiných koutů světa mají podobné zkušenosti jako my v USA," tvrdí profesorka výživy Joanne Slavinová z univerzity v Minnesotě.
Ve Washingtonu už začali projednávat vládní program osvěty, týkající se stravování mládeže, na jehož základě mají být v amerických školách zdarma k dostání svačiny výhradně z čerstvého ovoce a zeleniny.
Například ve Spojených státech byli dosud podporováni producenti masa a mléka, surovin, jejichž konzumaci ve větší míře nelze doporučit. Nyní však začíná vláda podporovat producenty ovoce a zeleniny.
Výchovou dětí by se navíc mělo dosáhnout změn v jídelníčku příštích generací dospělých.
Ve Spojených státech, podobně jako v Německu, ve Velké Británii i v České republice, totiž neustále přibývá obézních lidí.
Nový komentář
Komentáře
Pracuji jako vedoucí školní jídelny. I když nám to provozní podmínky moc neumožňují, snažím se, aby alespoň 2x do měsíce byly jídla na výběr. Pokud je omáčka tak jsou vždy na výběr dva druhy příloh - kecám u svíčkové mi to neprošlo, ale u té i těm malým dáváme kousek citrónu, šlehačku a brusinky. Každé jídlo musí vypadat - obloha, nebo alespoň zdobení na brambory. Mrzí mne, když vidím, že se děti zeleniny ani nedotkly - prostě nejsou zvyklé to jíst z domova, takže 3/4 opravdu skončí v odpadcích :-( je to hrůza - finančně nás to vyčerpává ... no snad se to naučí. Další problém - malé porce .... jednou si mi maminka přišla stěžovat, že má osmák hlad - chtěla, abych mu dávala více - šla jsem s ní do kuchyně a nechala ji převážit porci - dle norem vše v pořádku. Ale mladý nejí polévku /vaříme žebra - žádné umělotiny/ stejně jako 99% ostatních. A přidat mu v půl jedné víc než trochu nemůžu. Klidně ať přijde ještě jednou v půl druhé - pokud budou přebytky ráda mu dám .... Maminka odešla smířená a kluk, druhý den si nechal nandat jen 2 palačinky se slovy - stejně to nežeru a vyfotil si to na mobil, jakou že to dostal malou porci .... chtělo se mi brečet .... naštěstí byla maminka rozumná. Myslím, že o kvalitě jídel svědčí to, že chodí všichni zaměstnanci školy, ti co nesplňují podmínku úvazku se snaží ředitele dohnat k tomu, aby konečně povolil cizí strávníky / a podotýkám, že pak zaplatí podstatně větší cenu/a z 238 žáků školy jich chodí na obědy 213. Pokud posuzujete kvalitu jídla jen podle dětí, jděte a přesvědčte se v jídelně osobně .... vím, že to je někde opravdu hrůza - dcera nechodí na gymplu na obědy už od šestky - ale tam jim to dovážejí a jen udržují teplé, byla jsem sama svědkem, že na zástupce ředitele nezbylo v půl druhé maso /nechápu - vše je nanormováno/ a pak si počkala, až šli dámy od výdeje domů - nabouchané tašky .... škoda mluvit a taky nejsem schopná s tím nic udělat. Takže dceři vařím doma teplé večeře a svačinu má vždycky se zdravou částí
U syna ve škole mají na výběr ze 2 jídel,které si předem objednají přes kartičku a když si jdou pro jídlo projedou kartou terminálem a kuchařky vidí,které jídlo naložit a jak velkou porci.
pajda: A dneska se to taky tak rozlišuje? Pochybuju, že když tady někdo psal, že dítě má na výběr ze tří jídel, tak se jich vaří celkem šest. Spíš přišli na lepší systém, ne?
Ťapina: je tam i množstevní převod - ve tuším 12 letech se mění mění velikost porce - a co udělá pečlivá matinka, když se dceruška přizná, že měla dva knedlíky? Dojde seřvat kuchařku...a to vyhazování jídla? Viděla jsem na škole v přírodě, co dokáže udělat jedna protivná fiflena se zbytkem třídy - dokud seděla na prostředku jídelny, denně se vracelo skoro všechno jídlo. Až když jsme ji přesadili do rohu, kde nikdo neviděl, jak se v tom rýpe a ohrnuje nos, tak se naopak všechno snědlo, ještě se jí děcka smály, že je hloupá, když vyhazuje dobré jídlo. A hledat politiku v tom, že kuchařce vadí, že ona navaří a nachystá a někdo to pak vyhodí (mnohdy bez ochutnání), to mi příjde hodně zvláštní...
Ťapina: Jsou normy, podle kterých určité potraviny děti nesmí. Nechci to tvrdit stoprocentně, ale nějaké věkové hranice tam jsou. Tak možná proto.
werka: Opět mi nezbývá než s Tebou souhlasit. Zdravé jídlo nemusí nutně vyjít dráž než nezdravé. Nemusím nutně v říjnu posílat Marušku ke dvanácti měsíčkům pro jahody, abych si mohla teď dopřát čerstvé ovoce k večeři. Holt se přizpůsobím sezoně. Někdo už tu vzpomínal nedoceněné zelí - kamarádka z něj umí saláty na sto způsobů, všechny jsou
a nasytí za pár korun zástupy.
Hrošík má ve škole každý den volbu ze tří jídel, z čehož je jedno bezmasé.
Synovo jídlo ve školní kuchyni je úplně boží, paní kuchařka zaslouží pochvalu.
Vivian: Víš, co do dneška nechápu? Jak jsi zmiňovala to jedno jídlo bez možnosti výběru, tak u nás na základce se vařily dvě jídla, OVŠEM! jedno pro první stupeň a druhé pro druhý a neexistovalo chtít něco jiného, než co bylo komu určeno. Samozřejmě každému chutná něco jiného, tak jsme se snažili všelijak vyměňovat, ale když se kuchařce zdálo, že dítě u okýnka je na druhý stupeň moc malé, tak to byl průšvih. Ale proč to všechno??? Dodnes nevím.
Já nekritizuji jídelny (sama do žádné nechodím), ale současný stav stravování obecně.
)... Taky jsme si se ségrou dovolily říct, že nám nechutná čaj. To si nás naše obrovská kuchařka pěkně podala (naštěstí jen slovně).
Sama mám ze školní jídelny taky smíšené pocity, ale na mém současném stravování se to nijak neprojevilo.
Na základní školu jsem chodila v osmdesátých letech, v jídelně bylo vždy jen jedno jídlo, nevařili vždycky špatně, ale když mi zrovna nechutnalo a opovážila jsem se nedojedený zbytek vrátit, to byl cirkus. (přitom dodnes nechápu proč, jídlo bylo zaplacené... asi něco politickýho
Každopádně jsem o podobné stresy už nestála a v šesté třídě jsem nadobro přestala chodit na obědy.
Dnes už je snad stav lepší, problém ve stravování dnešních dětí je spíše přístup rodičů, kterým je mnohdy zcela jedno, co jejich děti jedí. Děti dostávají peníze, které mohou libovolně utratit za vyloženě zdraví škodlivé potraviny (McD např.) nebo dokonce alkohol či jiné drogy. Ovoce a zeleninu neznají ani z domova, stravování je ovlivňováno spěchem a stresem, takže k večeři mnohdy dostanou třeba jen polévku z pytlíku. Já se vůbec nedivím, že jsou dnešní děti tolik nemocné.
pajda: To je fakt, ono je to taková zvyklost, nadávat na jídlo ze školních jídelen, ale ledaskde už se zlepšili. Já jsem opustila menzu, kde byl výběr ze dvou jídel s objednáváním dopředu a když jsem nejedla polívku, tak jsem ji nesměla dát někomu, kdo neměl naraženo (nezbylo by na kuchařky
) a teď chodím do jiné, kde vaří skvěle. Výběr ze čtyř jídel, z toho jedno vegetariánské, vždycky je možné vzít si salát nebo zákusek (je tam restaurační systém, tzn. že si každý nabere kolik chce, klidně i víc hlavních chodů, kdo je náročný
- a pak se zaplatí kartou, na které jsou předem uloženy peníze). A hlavně, nevybírám si z nic neříkajících názvů, ale až když vidím, jak ty porce vypadají. Naprostá spokojenost.
Myslím, že problém je i v nás - u nás se nejen vaří docela dobře, ale mají v nabídce i salát, a to denně, takže si může každý vybrat, jsetli chce teplé nebo zeleninu. Jeden den v týdnu je po jídle ještě ovoce, jeden den je ryba a jeden den luštěniny. Nechali jsme jídelnu za poměrně drahé peníze opravit - bezdotykové baterie, pěkné prostředí, nové nádobí, na obědy chodím denně a za ty tří roky se mi stalo jednou, že to opradvu nebylo dobré - učni, kteří nám vaří, zkoušeli nějaký nový recept a zřejmě to neměli zvládnuté. Včera stál náš ředitel u vchodu a zastavoval děcka, proč nechodí na obědy? Prý se ten "hnůj" nedá jíst! A to prosím nejméně polovina z těch, kteří mu takto odpověděli, NIKDY v naší jídleně na obědě nebyli!!!! Doma jim řekli, že se ve všech jídelnách krade, ať tam ani nechodí(autentický výrok)...ale zato hranolky s hamburgerem, ty se jíst dají. Nemluvím ani o ceně obědů - 21Kč za kompletní jídlo není, myslím si, zase tak moc - to menu v McDonalds je určitě dražší. A ještě mě napadá jedna příhoda: na začátku školního roku byla v jedné třídě nemocná zaráz velká skupina žáků - prý jim "bylo špatně z jídla v jídelně". Když jsem upozornila na to, že jsme jedli všichni totéž a nemocní jsou jen v jejich třídě, zjistila jsem, že se milá děťátka po škole stavila na burčáku - a jeden každý ho vypili skoro litr! Ale to nijak nebránilo rodičům, aby poslali písmenou stížnost na kvalitu jídla v jídelně...namísto, co by si doma udělali pořádek. Přitom si nemyslím, že by nepoznali rozdíl mezi otravou z jídla a pořádnou opicí...
Palita, Lenice, šája:teda holky
vy byste vážně šetřily na zdraví svých dětí?! léky jsou levnější, že...
každý má možnost volby...
werka (i ValinaK) má pravdu, jíst zdravě nemusí být drahé.
Charmed: no jasně
Žábina: a proč by dítě muselo mít "teplé jídlo"?? člověk (ani dítě) k životu nepotřebuje vařenou stravu... proč taky??
Když jsem byla malá, byla jsem pořád nemocná. Když jsem změnila svoje (nevhodné) stravovací návyky a začala jsem jíst normálně (zdravě) zbavila jsem se spousty zdravotních potíží i kil navíc. Stačí chtít. A zdraví svýc dětí chci uchovat stejně. Žádné zdravé jídlo pro mě nebude dražší než zdraví mých dětí, na tom šetřit nehodlám. Co vy?
Ja jsem taky vyrostla na jídlech ze školní kuchyně a že bych k nějakému jídlu měla odpor díky této době - to nemůžu říct.
já jsem ráda, když si dám UHO v jídelně, mám na to 30 minut, nemusím stát u plotny a nemusím umývat talířky. Co se dá dělat. Ale myslím, že se lepší rok od roku.
Ovšem, že nám to poradili drazí Američané, asi se z toho po...m. Máme snad padnout na prdel? Dyť oni jsou tlustí jak vepři z těch hamburgrů a rychlého občerstvení. Já myslím, že na tom nejsme tak hrozně.
Je to vsechno v lidech... Moje kolegyne se mi vzdycky smeje, kdyz si davam k obedu jen salat a sama si dava polevku i hlavni jidlo. A kdyz byla nedavno nachlazena, tak ne, aby si dala nejaky vitaminy (ovoce, zeleninu), tak rekla, ze si koupila česnekovy bok (ani nevim, co to je) a ovarovy koleno
. Zrejme si mysli, ze cesnek jako cesnek a ze ji bude lepe, nebylo
. A jeji dve dcery, cca kolem 20-ti let jsou jeji presne kopie, dve tmavovlase koule, ktere muzou delat reklamu na chut k jidlu
Vivian: Ale každý má na vybranou. Záleží pouze na Tobě, zda-li budeš konzumovat pouze maso a tučná jídla a na ovoce a zeleninu zanevřeš. Chápu, že třeba ve školách to asi jako rodič neovlivníš, ale doma rozhodně. Jsi to ty, kdo vaří... nebo ne?
u nás ve škole je 955 studentů + asi 100 zaměstnanců. Na obědy choí asi tak no, 700lidí. A není výběr, je jen jedno jídlo, protože je malá kuchyň a kvůli hygieně to nejde!
Já si taky myslím, že jíst zdravě jde i finačně únosně. Kilo kuřete stojí stejně jako kilo bůčku, bílý jogurt určitě nevyjde na víc než přeslazený pribiňák, musli tyčinka je zhruba stejně drahá jako tatranka nebo nějaká Marska ap. Ovoce a zelenina úplně super levné nejsou, ale na druhé straně - půl kila hroznového vína vyjde asi tak jako 3 zákusky - a je jen na nás co si po té večeři jako moučník dáme. A když člověk kupuje to, co je zrovna sezónně levné (teď třeba to víno, hrušky, švestky), tak to celkem jde. A myslím, že ani mražené zelenina neudělá takovu díru do rozpočtu.
) a snažím se to pak rozumně kompenzovat zas tím zdravým. Říkat, že zdravé věci nevařím proto, žejsou moc drahé, bych považovala za výmluvu.
My taky nejíme jen samé zdravé věci, ale to proto, že mám chutnají i ty nezdravé (včera jsme měla k večeři teplé škvarky s chlebem
Školní jídelna je holt školní jídelna
, ale někdy je to jediná možnost,kdy má dítě za celý den teplé jídlo
...O víkendech si doma přilepší,přes týden to musí vydržet
...
Obézních přibývá...I já se mezi ně za chvíli přiřadím. a to zeleninu a ovoce konzumuji v hojném množství a vcelku jím zdravě. Chce to ještě kombinovat s pohybem.