„Zájem o zdraví našeho trávicího systému snižuje riziko například rakoviny tlustého střeva nebo zánětlivého onemocnění střev a pomůže pečovat i o naše duševní zdraví,“ uvedla Gabrielle Morse pro magazín Business Insider.

a209470ba11e7-obrazek.jpg
Foto:Shutterstock

A aby kovářova kobyla nechodila bosa, dbá odbornice na svůj jídelníček. Její přístup vychází z projektu The American Gut Project, což je studie z roku 2018, v rámci které byly analyzovány jídelní návyky přibližně deseti tisíců dobrovolníků. Z výsledků vyplynulo, že lidé, kteří konzumují širokou paletu rostlinných potravin, mají rozmanitější množství prospěšných bakterií ve střevě.

V praxi Gabrielle Morse to znamená, že se v rámci jednoho týdne snaží sníst třicet různých rostlinných potravin. Může to znít jako náročný úkol, ale nesmíme zapomínat, že mezi rostlinné potraviny nepatří jen ovoce a zelenina, ale také ořechy, celozrnné obiloviny apod. Na stránkách kliniky The Gut Health, kde odbornice pracuje, je dokonce napsáno, že takové počínání může vést k mnoha zdravotním benefitům, jako je lepší nálada, hormonální rovnováha, lepší výkon nebo prodloužení délky dožití.

Rozmanitost je důležitá, protože každý kmen prospěšných bakterií ve střevě vykonává jinou práci a preferuje jiný typ výživy. Ve střevě se nacházejí také imunitní buňky. Číslo třicet vychází ze zkoumání The Gut Health kliniky. Rozhodně ale nejde o žádné dogma. Důležitá je alespoň snaha o rozmanitost.

Pokud ale sníte za den dvě jablka, stále se počítají jako jeden druh rostlinné potraviny. Pokud je ovšem jedno jablko zelené a druhé červené – máte hned dva rostlinné druhy.

V seznamu doporučených potravin zmíněnou klinikou figurovaly následující potraviny:

  • Zelenina: řepa, zelené fazolky, laskavec, sladké brambory, cuketa, mrkev, houby, červená paprika, červená cibule, brokolice, hrách, špenát, kapusta
  • Ovoce: borůvky, jahody, kiwi, datle, banány, pomeranče, jablka, hrušky, třešně, ostružiny, švestky, meloun
  • Celozrnné obiloviny: quiona, pohanka, oves, ječmen, celozrnný chléb, obilka
  • Luštěniny: cizrna, červené fazole, černé fazole, fazole cannelloni, fazole adzuki, máslové fazole, fazole černé oko, hnědá, zelená, červená a žlutá čočka
  • Ořechy a semena: slunečnicová semínka, dýňová semínka, konopná semínka, lněná semínka, mák, sezamová semínka, chia semínka, lískové ořechy, vlašské ořechy, mandle, pistácie, kešu, para ořechy

Gabrielle Morse se pro magazín Business Insider podělila o příklad svého jídelníčku. Do snídaně se jí podaří zařadit kolem deseti rostlinných potravin. Ráda si dělá například ovesnou kaši přes noc. Do vloček přidává řecký jogurt nebo kefír, dále mraženou lesní směs, šťávu z pomeranče, jablko, arašídové máslo, chia semínka a směs dalších ořechů. Její oběd se skládá například z celozrnné obiloviny, jako je quinoa, hnědá rýže apod. K tomu přidává salátovou směs, olivový olej, bílkovinu v podobě ryby, citrónovou šťávu a pepř na dochucení. Pokrm na závěr posype směsí semínek a ořechů. K večeři má například salát z cibule, hub, mrkve, několika druhů fazolí a sýra.

Zdroje: Gabrielle Morse, Business Insider, The Gut Health Doctor, The American Gut Project