Možná také patříte k lidem, kteří studují etikety na výrobcích obalů. A třeba i vy vracíte potravinu zpět v okamžiku, kdy zjistíte, že obsahuje palmový olej. Je to v pořádku a vaše volba. Přesto je dobré podívat se podrobněji pod pokličku hysterie okolo tohoto produktu, protože zdaleka ne vše, co se o něm povídá a píše, je pravda.  

pa1.jpg
Foto: Shutterstock

CO JE PALMOVÝ OLEJ?

Palmový olej se získává z plodů palmy olejné a vyrábí se ve dvou druzích: surový a palmojádrový. Surový olej vzniká lisováním masitých plodů stromu, kdežto palmojádrový je výsledkem drcení jádra (pecky), které plod obsahuje. Domovinou tohoto druhu palmy je Afrika, nicméně před více jak 100 lety byly sazenice (jako okrasné dřeviny) přivezeny také do jihovýchodní Asie.

Z Indonésie a Malajsie pochází v současné době více než 85 % celosvětových dodávek palmového oleje, existuje však dalších 42 zemí, které tento produkt také vyrábějí.

JAKÉ JSOU JEHO BENEFITY?

Palmový olej je extrémně univerzální olej, díky čemuž je velmi široce používaný. Při pokojové teplotě zůstává polotuhý, takže udržuje roztíratelné třeba pomazánky (příkladem je oblíbená Nutella). Odolný je vůči oxidaci, proto mohou být výrobky s jeho obsahem trvanlivější. Palmový olej vykazuje značnou stabilitu i při vysokých teplotách, dává smaženým výrobkům křupavou a křehčí strukturu. Je bez zápachu a barvy, takže nemění vzhled ani vůni potravinářských výrobků. V asijských a afrických zemích je palmový olej široce používán i jako olej na vaření, podobně jako u nás slunečnicový nebo olivový.

Palmový olej najdete skoro všude. Obsahuje jej na téměř 50 % balených produktů, které běžně nakoupíte v supermarketech; od pizzy přes koblihu a čokoládu až po deodorant, šampon, zubní pastu a rtěnku. Používá se také jako krmivo pro zvířata i jako biopalivo v mnoha částech světa.

JAKÝ JE S NÍM PROBLÉM?

Palmový olej byl a stále je hlavní hybnou silou odlesňování některých částí světa a přirozeně tak demoluje stanoviště už tak ohrožených zvířecích druhů, jakými jsou například orangutan, slon trpasličí nebo nosorožec sumaterský. Odlesňování přispívá i ke změně klimatu a stranou nesmí zůstat ani otázka vykořisťování pracovníků a dětská práce. Jde o závažné, nicméně alespoň zčásti řešitelné problémy, kterým dnešní společnost čelí.

pal1.jpg
Foto: Shutterstock

Z výživového hlediska není nutné potraviny s obsahem palmového tuku hned zavrhovat. Vždy záleží na celkovém složení výrobku. Pravdou ale zůstává, že obsahuje vyšší podíl nasycených mastných kyselin, jejichž konzumaci bychom obecně měli omezovat. Nicméně vliv na zdraví v souvislosti s rizikovými faktory je srovnatelný s živočišnými tuky. Například v porovnání s máslem má palmový olej v tomto smyslu dokonce lehce navrch.

JAKÁ ŘEŠENÍ EXISTUJÍ?

Palmový olej je možné vyrábět udržitelněji a problémy kolem jeho produkce lze eliminovat. Příkladem je certifikát RSPO označující palmový olej pocházející z udržitelných zdrojů. Musí splňovat přísná kritéria týkající se ochrany životního prostředí. Pod logem zeleného palmového listu lze najít produkty, které nejenom neohrožují přírodu, ale také podporují místní výrobce a snižují regionální míru chudoby. Kromě toho udržuje certifikace RSPO produkty z palmového oleje v přijatelné cenové relaci.

Objem světové roční produkce palmového oleje se odhaduje na 60 miliónů tun za rok.

PROČ NEPŘEJDEME NA ALTERNATIVNÍ ROSTLINNÝ OLEJ?

Palmový olej je neuvěřitelně efektivní plodina, která v porovnání s ostatními rostlinami tohoto druhu vyprodukuje zdaleka nejvíc oleje na hektar. V celosvětovém měřítku dodává palmový olej 35 % světové poptávky po rostlinném oleji pouze na 10 % půdy. Pokud byste chtěli získat stejné množství alternativních rostlinných olejů (sójový, kokosový a podobně), potřebovali byste čtyřikrát až desetkrát více půdy! Problém by se tedy jen přesunul do jiných částí světa a ohrozil jiná místa a živočišné druhy. Kromě toho je palmový olej důležitou plodinou pro HDP rozvíjejících se ekonomik. V inkriminovaných zemích existuje nespočet drobných zemědělců, jejichž živobytí závislí právě na produkci palmového oleje. Bojkotování palmového oleje tedy není vždy řešením; problematika nicméně vyžaduje velkou pozornost, více opatření a vyšší pružnost, pokud jde o předepsané postupy a sankce.

oi.jpg
Foto: Shutterstock

Zdroje: wwf.org.ukencyklopedie.biooo.cz/certifikaty

Reklama