Trocha historie: z klášterů až do prezidentského paláce
Původ vaječného likéru není zcela jasný, ale první zmínky o podobném nápoji se objevují už ve 14. století v Anglii. Mniši ve sváteční událost smíchali mléko s vejci a přidávali ho do vína nebo piva. V 18. století pak již vaječný likér dobýval britské kolonie v Severní Americe, kde mu neodolal ani první prezident Spojených států, George Washington. Měl dokonce svůj vlastní zprvu tajný „prezidentský recept“ na tuto krémovou dobrotu.
Foto: Shutterstock
Původ likéru si ovšem připisují také rivalové ve Francii. Tamní král Ludvík IX. měl ve 13. století během jedné bezesné noci údajně vymyslet nápoj zvaný „lait de poule“ (kuřecí mléko), který vznikl smícháním smetany, vajec a alkoholu.
Kdo si ale nakonec může opravdu připsat prvenství? To zůstává zahaleno tajemstvím, avšak jisté je, že vaječný likér si od té doby vydobyl své místo mezi oblíbenými nápoji, které jsou nedomyslitelně spjaté s přicházející zimou a Vánoci.
Karamel, káva, kakao: Vylepšete svůj vaječný likér
Základní recept na vaječný likér si můžete snadno přizpůsobit podle svých chutí a nálady. Klíčovou ingrediencí je ovšem kvalitní kondenzované mléko. Jestli je nějaký produkt jeho synonymem, tak je to jednoznačně tradiční Salko. Můžete ale zvolit i jiné příchutě – například karamel nebo slaný karamel.
Toužíte po něčem čokoládovějším? Zkuste přidat Pikao! Díky obsaženému holandskému kakau docílíte nejenom intenzivní chuti, ale i „dramatičtější“ tmavé barvy. Milovníci kávy pak mohou rozpustit dvě lžíce instantní kávy v troše horké vody, nechat ji vychladnout a přidat do základu. Výsledkem je lahodný kávový likér, který si zamilujete při zimním posezení s rodinou nebo přáteli.
Vděčný dárek pod stromeček
Vaječný likér je také skvělým dárkem, který vykouzlí úsměv na tváři snad každému, protože bude „ručně dělaný“. Stačí vybrat hezkou láhev, přidat štítek s nápisem „domácí vaječný likér“ či „vyrobeno s láskou“ a máte originální dárek. Sklenici můžete ozvláštnit například krajkou nebo stužkou.
Foto: Shutterstock
Vaječný likér jako tajná přísada nejen do pečení
Mít vaječný likér po ruce se hodí nejen o Vánocích. Kromě toho, že je typickým svátečním nápojem, skvěle poslouží i jako tajná ingredience do pečení. Stačí ho přidat do bábovek, rolád, řezů nebo krémů na dorty a váš dezert získá jedinečnou chuť. Vaječný likér ale najde své místo i v nápojích – přidejte ho do teplé nebo studené kávy a vychutnejte si sladkou variantu. Udělat si můžete také oblíbené bombardino. Likér tak můžete využívat po celý rok, a pokud vám po Vánocích zůstane zásoba navíc, rozhodně se neztratí!
Vaječný likér je prostě klasika, která nikdy nezklame, ať už se rozhodnete pro jeho tradiční verzi, nebo ho ozvláštníte vlastními chutěmi. Můžete vyzkoušet ověřený recept, který zvládne každý.
Zdroj: Tatra, Britannica, Time
Nový komentář