Exotické nebo tropické ovoce se pěstuje v zemích tropického a subtropického pásu, ovšem díky širokým možnostem dopravy už není problém ho sehnat i našich zeměpisných šířkách. Exotické plody jsou plné vitamínů a minerálů, a kromě zpestření jídelníčku mohou svým vzhledem také ozdobit váš stůl a posloužit jako jedlá dekorace.

shutterstock-283284866.jpg

Foto: Shutterstock

Výběr a nákup

Vyznat se v exotických druzích ovoce není jednoduché a snadné není ani zvolit správně vybarvený či zralý kousek. Vždy se snažíme vybrat ovoce, které není příliš měkké a přezrálé, nemělo by mít na sobě stopy plísně či hniloby. Poškozené nebo promáčknuté plody nekupujeme a nekonzumujeme. Pozor také na důslednou hygienu – exotické ovoce putuje na náš stůl stovky kilometrů a bývá chemicky ošetřeno, aby přepravu ustálo. Proto nezapomeňte slupku důkladně omýt, především pak u citrusových plodů.
 
Skladování

„Drtivé většině druhů exotického ovoce nesvědčí lednice, ve které rychle ztrácí chuť a aroma. Pokud ovšem zakoupíte plody již chlazené, doporučujeme je umístit do ledničky a zachovat tak teplotní řetězec, který má vliv na trvanlivost ovoce,” doplňuje Jaroslav Neuman, expert na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík. 
 
Kam s ním?

V krajinách, odkud exotické ovoce pochází, se nejčastěji konzumuje čerstvé. Toho byste se měli držet i v našich zeměpisných šířkách – každá tepelná úprava připraví plody o část zdraví prospěšných látek. Exotické ovoce vynikne v ovocných salátech, hodí se do smoothie nápojů, koktejlů i jako jedlá dekorace. Některé druhy skvěle doladí pokrmy z masa, jiné dodají zajímavou chuť marmeládám, džemům nebo ranní porci kaše či müsli.
 
Seznamte se…

Vyzkoušejte exotické ovoce, které na vašem stole možná ještě nebylo!
 
Kumquat

Kumquat patří s velikostí 2 až 4 cm mezi nejmenší citrusové plody. Chutí připomíná kombinaci citronu a mandarinky, jí se však celý plod i se slupkou, kromě semen. Hodí se k dekoraci, vynikne v salátech nebo v kombinaci s masem. Plody mají vysoký podíl vlákniny, jsou bohaté na vitamin C a antioxidanty.

shutterstock-1011486382.jpg

Foto: Shutterstock

Karambola

Karambola pochází z jihovýchodní Asie a zaujme neobvyklým hvězdicovitým vzhledem. Chuť připomíná kombinaci jablka, citrusů a švestky a plod obsahuje velký podíl vlákniny a vitaminu C. Karambolu nemusíte loupat – stačí ji zbavit hnědých žeber, omýt a nakrájet. Hvězdicovitý tvar vynikne v salátech nebo jako jedlá ozdoba. Nadměrné konzumaci karamboly by se měli vyvarovat lidé, kteří mají problémy s ledvinami, protože obsahuje množství kyseliny šťavelové.

shutterstock-1134944375.jpg

Foto: Shutterstock

Rambutan

Rambutan je považován za jeden z nejcennějších druhů ovoce jihovýchodní Asie. Kulaté plody velikosti ořechu mají na povrchu měkké červené ostny. Pod silnou slupkou se ukrývá sladkokyselá rosolovitá dužnina, která chuťově připomíná liči. Plody můžeme jíst syrové nebo přidat do salátů. Hnědé jádro není jedlé. Rambutan obsahuje z 80 % vodu a řadí se tak mezi ovoce s nízkou kalorickou hodnotou.

shutterstock-1175756485.jpg

Foto: Shutterstock

Kiwano

Rohatý meloun nebo také divoká okurka pochází z Afriky a řadíme ho mezi zeleninu. Tuhá slupka s krátkými trny je nejedlá, konzumuje se pouze rosolovitá sytě zelená dužina, která chuťově připomíná kombinaci melounu a kiwi. Plod můžete rozkrojit a vnitřek jíst přímo lžičkou, ideálně vychlazený. Hodí se do salátů, sladkých i slaných jídel, přidat ji můžete i do marmelád. Kiwano obsahuje množství antioxidantů i vitamin A, C, draslík a hořčík.

shutterstock-1456346534.jpg

Foto: Shutterstock

Pitahaya

Dračí ovoce se pěstuje v jihovýchodní Asii, Mexiku a Střední a Jižní Americe. Jedná se o plod kaktusu, který se vyznačuje velkými a voňavými květy. Slupka s šupinovitými ostny je nejedlá, z plodů se konzumuje dužina s černými semínky. Má jemnou nasládlou chuť připomínající meloun či kiwi. Pitahayu můžete vydlabat lžičkou, přidat do dezertů či koktejlů, hodí se také jako jedlá ozdoba. Obsahuje vlákninu, vitaminy a minerály a usnadňuje zažívání.

shutterstock-1149999392.jpg

Foto: Shutterstock

Cherimoya

Plody cherimoyi bývají považovány za nejlahodnější na světě. Ovoce má srdcovitý tvar a šupinovitou slupku, která lze dobře uvolnit od dužiny. Cherimoya obsahuje množství semen, která se nejí, ale lze je snadno vyjmout. Dužina je měkká, šťavnatá a chutí připomíná směs jahod, ananasu a banánu. Jí se syrová, ale můžeme ji použít jako součást sladkých jídel, do zmrzlinových dezertů, marmelád a džemů.

shutterstock-1013630656.jpg

Foto: Shutterstock

Marakuja

Jihoamerické ovoce maracuja (passion fruit nebo mučenka) získalo své jméno od španělských misionářů, kterým jeho květy připomínaly ukřižování Krista. Obsahuje vitaminy, draslík, vlákninu. Plod je šťavnatý, s jemně nakyslou a osvěžující chutí a hodí se k výrobě koktejlů, nealkoholických nápojů, džusů a smoothie. Dužinu lze přidat do jogurtů, kaší či zmrzlin nebo z ní vyrobit polevu na dorty.

shutterstock-270181301.jpg

Foto: Shutterstock

Physalis

Mochyně neboli židovské třešně jsou oranžové plody se světle hnědým kalichem, který po uschnutí vytváří kolem plodů „papírový“ ochranný obal. Díky zajímavému vzhledu se mochyně často využívá jako dekorace. Plody osvěžující chuti lze konzumovat celé včetně slupky a semen, hodí se k dezertům, do míchaných koktejlů, do ovocných i masových pokrmů. Mochyně je bohatá na vitamin C, draslík, fosfor a vápník.

shutterstock-1791381971.jpg

Foto: Shutterstock

Salak

Salak neboli hadí ovoce pochází z jihovýchodní Asie. Plody palmy jsou podobné fíkům a slupka červenohnědé barvy připomíná hadí kůži. Dužina je rozdělena do tří dílů a má lehce navinulou, sladkokyselou chuť. Salak je třeba před konzumací oloupat, tvrdé semeno uvnitř je nejedlé. Plody se jedí syrové, hodí se také jako součást dezertů.

shutterstock-1399160306.jpg

Foto: Shutterstock

Jackfruit

Jackfruit neboli chlebovník bývá označován za největší a nejchutnější ovoce na světě, a to díky úctyhodné váze dosahující několika kilogramů. Pochází z Indie a často se využívá jako náhražka masa ve vegetariánské kuchyni. Má velmi silnou slupku s drsnými výběžky a jedlou dužinu, která je nasládlá. Chlebovník lze jíst syrový i tepelně upravený, hodí se do dezertů i slaných jídel. Obsahuje vitaminy C a B a draslík.

shutterstock-1597185463.jpg

Foto: Shutterstock

Zdroje: Jaroslav Neuman, Tiskové materiály Košík, wikipedia

Reklama