nadymani-seznam.jpg
Zdroj foto: Shutterstock 

Fazole

Fazole jsou přesně tou potravinou, která se vám vybaví, když se mluví o nadýmání. I proto se jim většina lidí vyhýbá. A to je velká škoda. Fazole totiž obsahují velké množství vlákniny, která zasytí a také mnoho dalších prospěšných látek. Pak ale obsahují také rafinózu, složitý cukr, který má tělo problém strávit. Rafinóza prochází tenkým střevem do tlustého střeva, kde ji bakterie rozkládají za produkce vodíku, oxidu uhličitého a methanu.

Pokud byste se však nechtěli potraviny, která je součástí jak hlavních chodů, tak výborných dezertů, vzdát, pomůže, když ji na noc namočíte do vody. To by mělo následnou plynatost snížit.

Sycené nápoje

Sodovky a jiné sycené nápoje přispívají k množství vzduchu, který spolknete. A když se tento vzduch dostane dovnitř, musí nějak ven. Proto pokud vás trápí nadýmání, zkuste raději sycené nápoje vyměnit za vodu, čaj nebo džus.

Obiloviny

Je známo, že luštěniny, sycené nápoje nebo například pokrmy s přídavkem kypřidel způsobují nadýmání a když vás takový stav postihne, není čeho se bát. Pokud vás však trápí křeče břicha po konzumaci obilovin, mohlo by se jednat o alergickou reakci nebo intoleranci, za níž stojí lepek. Zdraví jedinci pak mohou pociťovat zažívací potíže, pokud zkonzumují například hodně čerstvého pečiva. Existuje ale mnoho bezlepkových alternativ pšenice, jako čistý oves, quinoa, pohanka, mandlová a kokosová mouka.

Mléčné výrobky

Jedná se o podobný případ, jako u obilovin. Při léčbě nadýmání se využívá tzv. eliminační metody a mléčné výrobky jsou mezi prvními, které jdou z kola ven a to kvůli špatné stravitelnosti laktózy a následnému zahlenění střev. Tímto problémem trpí ti, kteří mají nedostatek enzymu laktázy, který štěpí mléčný cukr laktózu. Pokud je to i váš případ, zkuste kravské mléko vyměnit za sojové nebo třeba mandlové.

Žvýkačka

Možná už jste ze svého jídelníčku vyřadili, co se dalo, ale nafouklé břicho ne a ne splasknout. Zamyslete se pak nad tím, zda netrávíte příliš času žvýkáním žvýkaček. Je to sice logické, ale ne každému to musí ihned dojít. Za prvé žvýkáním polykáte více vzduchu a za druhé mohou být některé žvýkačky slazené místo cukrem sorbitolem, mannitolem či xylitolem, které jsou hůře stravitelné.

zvykani.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Zdroj info: healthline, sever.rozhlaszdravi.eurofoodorajakzdrave