„Jaro je přirozeným obdobím, kdy se tělo zbavuje toxinů, aby se po dlouhé a pomalé zimě mohly znovu nastartovat jeho životní funkce. Stejně jako se zanášejí filtry ve vašem automobilu, tak se i filtry ve vašem těle (játra, ledviny, tlusté střevo, lymfatický systém) zanášejí metabolickým odpadem. Jakmile své tělo zbavíte toxinů, které se v něm během zimy nashromáždily, budete se cítit plni energie, únava zmizí a zvýší se vaše imunita,“ uvádí bylinkářka Jarmila Podhorná s tím, že sama příroda nám podává pomocnou ruku v nabídce léčivých bylin.
Foto: Shutterstock
„S detoxikací organismu vám pomohou byliny, které si můžete na jaře sami nasbírat a uvařit si z nich detoxikační čaj, například pampeliškový kořen i list, kopřiva, pýr plazivý nebo mladé březové lístky,“ vyjmenovává bylinkářka. Co vám která z bylinek přinese?
Kopřiva dvoudomá
Český ženšen, jak jí přezdívá, obsahuje barvivo chlorofyl, minerální látky – hlavně hořčík a železo, vitaminy A, B1, B2, B3, B6, C, K, aminokyseliny, glukoniny, sacharidy, flavonoidy, karotenoidy, organické kyseliny, acetylcholin, histamin, serotonin, třísloviny, kyseliny, fytoncidy a další látky.
Díky nim čistí krev a podporuje krvetvorbu, podporuje obranyschopnost, odstraňuje únavu, vyčerpanost a bolest hlavy, detoxikuje tělo, povzbuzuje játra, žlučník a slinivku, posiluje cévy, zmírňuje menstruační krvácení, snižuje hladinu krevního cukru, prospívá dýchacím cestám, například při zahlenění. Také bojuje proti virovým i bakteriálním infekcím a působí protizánětlivě.
Foto: Shutterstock
Na přípravu čaje budete potřebovat 2 čajové lžičky listů a 250 ml vroucí vody. Nechte je louhovat asi 10 minut. „Čaj z kopřiv obecně může každý, bez rozdílu věku. Mohou ho pít tedy i těhotné a kojící ženy, děti, nebo lidé užívající nějaké léky. Jediné, kde se kopřiva musí trochu hlídat, tak je u léků na ředění krve. Děti obecně ale mohou léčivé bylinky až od roku a půl věku, takže i kopřivu. A samozřejmě v polovičním množství než dospělí. Když tedy dospělý užívá polévkovou lžíci, tak dítě čajovou. Kopřivu můžete spařit, vařit, podávit ji jako špenát, zkrátka jakkoli. A aby mělo užívání léčivé bylinky význam, musí se pít pravidelně – dva až tři šálky denně, a to po dobu alespoň tří týdnů,“ radí bylinkář a léčitel Radomír Wojnar.
Pampeliška lékařská
Smetanka, jak se jí také říká, je léčivá celá – od kořenu až po květ. Obsahuje řadu tělu prospěšných látek, například hořčiny a třísloviny, organické kyseliny, pryskyřice, silice, steroly, inulin, minerální látky (zejména draslík, měď, fosfor a mangan) a vitaminy skupiny B. Listy jsou pak nabité také velkým množstvím vitaminu C nebo kyselinou listovou.
Pampeliška je silně detoxikační, povzbuzuje játra, žlučník a ledviny – má také diuretické účinky, podporuje trávení, optimalizuje krevní tlak, skvělý je také pro diabetiky (díky vysokému obsahu inulinu) a pro revmatiky, pomáhá při zácpě, hojí hnisavé záněty v krku, pomáhá při akné.
Foto: Shutterstock
„Mladé listy konzumujeme přímo, zhruba 10 kusů denně, nijak nezpracováváme. Chuť je mírně hořká, svěží. Čaj z kořene pampelišky připravíme tak, že dáme jednu vrchovatou čajovou lžičku nadrobno nasekaného kořene (krájíme keramickým nožem nebo drtíme v hmoždíři) na noc do čtvrt litru studené vody a druhý den zahřejeme ve vodní lázni. Vypijeme po doušcích půl hodiny před a po snídani,“ doporučuje MUDr. Zbyněk Mlčoch na stránkách Bylinky pro všechny.
Z květu pampelišky lze připravovat nejen čaj, ale také med, domácí limonádu nebo víno.
- Kořen pampelišky je nejlepší vyrýpnout ještě před rozkvětem, stejně tak časně je vhodné trhat i mladé lístky.
Bříza bělokorá
Kráska s bělostnou kůrou je bohatá na saponiny, třísloviny, silice, glykosidy, vitamin C, pryskyřice, flavonoidy a další prospěšné látky. Abychom jimi obohatili i svůj organismus, můžete teď na jaře čerpat mízu a trhat nalévající se pupeny. Později se používají listy.
„Březové pupeny jsou jedním z nejsilnějších detoxikačních prostředků. Velmi dobře působí na očistu jater a žlučníku. Napomáhají vylučovat usazeniny ve žlučníku a žlučovodech a také snižují hladinu cholesterolu v krvi. Vylučuji močový písek z ledvin a močového ústrojí, působí proti revmatismu a celkově bolestem kloubů a páteře. Březové pupeny jsou výborným prostředkem na odvodnění, při otocích různých příčin,“ vyjmenovává účinky průvodkyně v přírodní léčbě Aneta Benediktová.
Foto: Shutterstock
Březové pupeny můžeme konzumovat přímo čerstvé ze stromu, případně z nich udělat tinkturu. Mladé březové listy lze přidávat do salátů, hodí se ale i k přípravě čajů. „Droga není toxická, ovšem dlouhodobě se neužívá ve velkých dávkách. Pije se v běžném množství třikrát denně mezi jídly,“ doporučuje doktor Mlčoch.
Pýr plazivý
Postrach všech zahrádkářů, který je ale současně i vyhledávanou léčivkou, obsahuje slizové látky, saponiny, minerální soli, kyselinu křemičitou, cukry, organické kyseliny a další cenné látky. Ukrývají se v jeho předlouhém, větveném oddenku. Ten má největší sílu na podzim, ale sbírat lze celoročně.
Kromě toho, že skvěle detoxikuje a posiluje organismus, také pomáhá při látkové výměně, má močopudný a očistný účinek, takže je vhodný při onemocnění močových cest a ledvin, hojí kožní onemocnění, působí protirevmaticky, snižuje hladinu cholesterolu nebo prospívá při nemocech dýchacích cest.
Foto: Shutterstock
Omytý oddenek můžete použít v kuchyni jako náhradu zeleniny, případně z něj vylisovat čerstvou šťávu nebo připravit čaj. „Pýr nemá žádné kontraindikace ani vedlejší účinky. Je vhodný i pro kojící a těhotné ženy a děti. Jako čaj se připravuje formou bylinářského čaje nebo odvaru. Na 3 dl vody se dávají 3 kávové lžičky pýru,“ uvádí doktor Mlčoch.
Zdroj informací: Radomír Wojnar, MUDr. Zbyněk Mlčoch – Bylinky pro všechny, Jarmila Podhorná – Naděje Bylinky, Aneta Benediktová
Nový komentář
Komentáře
Ano, už i já piji svůj bylinkový čaj a suším. Pampelišku, kopřivu i s kořeny, ale také plicník a sedmikrásku
Taky už jedeme kopřivu a pampelišky. Medvědi česnek taky
U nás teď jede medvědí česnek, už se projevují účinky - muž bručí, teda ne v base, ale že ho má pořád v jídle a to kecá, protože v čaji ani v koláči ho neměl.
Kopřiva a pampeliška u nás doma nikdy nechybí.