Slovinská kuchyně v sobě spojuje vlivy okolních zemí. Najdete v ní kousek Rakouska, Itálie i Maďarska. Nám tady chutnalo velice a ráda bych vám některá jídla představila.
V místní kuchyni jsou velice oblíbené různé polévky, konzumuje se hodně masa, ale také těstoviny nebo polenta. Velice oblíbená je zde pohanka, kterou můžete ochutnat snad v každé restauraci. Nenechte si ujít slovinské pečivo. Chléb hledejte pod názvem kruh a dejte si také různé sladké koblihy nebo housky. Pečivo ve Slovinsku fakt umí.
Snad nejoblíbenější polévkou, kterou si dáváme v každé restauraci a všude je jiná, je gobova juha - houbová polévka. Jednou jde o krémovou polévku, jindy je podobná naší bramboračce. Mojí oblíbenou byla smetanová verze, kterou jsme ochutnali v kopcích Solčanské panoramatické cesty.
Oblíbené jsou různé silné vývary (hledejte název obara), s kusy masa. Obvykle se k nim podávají ajdovi žganci. Co to je? Velice hustá, hrudkovitá kaše z pohankové mouky. Kdo má rád pohanku, bude nadšený.
Foto: Obara s ajdovi žganci/Se souhlasem Jota . Alena Kolaříková
Tradiční polévkou je také jota. Nejvíce mi tahle polévka připomíná naši zelňačku. Je v ní klobása, fazole, zelí, koření a často také brambory. Často v ní najdete klobásu vcelku, tak nebuďte překvapení.
Jestli Slovinci něco fakt umí, je to maso. Nelekejte se, když v nabídce restaurace najdete medvěda. Ragú, řízky, medvěd na grilu. Prostě jiný kraj, jiný mrav. Řízky z jakéhokoliv masa tady najdete také na každém rohu, jsou velice oblíbené. Stejně jako grilované maso. Moc chutné a cenově příznivé bývají talíře s mixem grilovaného masa a klobás, většinou s dobrým salátem nebo čerstvou zeleninou.
V menu hledejte: vepřové - svinjina, telecí - teletina, kuřecí - piščanec a hovězí - govedina.
Skvěle umí Slovinci také guláše a různá masová ragú.
Stejně jako maso, jsou tady oblíbené i ryby a plody moře. Kalamáry smažené v těstíčku jsou opravdová pecka. I když samozřejmě trochu fast foodová.
Foto: Alena Kolaříková
Když najdete v jídelníčku žlikrofi, počítejte s tím, že si objednáte něco jako italské ravioli. Bývají plněné nasladko i naslano a vždycky výborné. Na fotce níž jsou žlikrofi plněné hruškovou náplní - takovou jakou najdete v našich frgálech a vedle nich smetanová gobova juha.
Další tajemný název ze slovinského menu je štruklji. Když budete nad názvem chvíli přemýšlet, ano, je to štrúdl. Jenže ne takový, jaký znáte. Jednou je z kynutého těsta, jindy z těsta, které je podobné nudlovému. Štruklji jsou slané i sladké. Dostanete je na talíři, plněné sýrem a zasypané vepřovými škvarky nebo budou plavat v polévce místo nudlí a masa. No, nebo bude velký kus "rolády" z nudlového těsta zalitý výbornou houbovou omáčkou.
Foto: Štruklji. Alena Kolaříková
Jako dezert ochutnejte poticu - bábovku nebo kremšnit. Ten je známý i u nás a nejlepší prý dělají u jezera Bled. My jsme se k dezertům letos nedostali. Tak snad příští rok.
Nezapomeňte ochutnat místní
- sýry
- med
- pršut
- Kranjska klobasa
- pomazánky
- víno
- Prekmurska gibanica (dezert složený z mnoha vrstev - mák, jablka, rozinky, vlašské ořechy i tvaroh)
Krásnou dovolenou přeje Elly.
Zdroj informací: autorka textu
Nový komentář
Komentáře
Sakriš, to nevypadá lákavě...