Mungo fazole

Stále trochu neznámý druh luštěniny, ale o to více bohatý na důležité živiny. Mungo pochází z Indie. Jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny. Konzumovat se dají vařené, avšak v syrové podobě namočené či naklíčené, jsou ideální a nutričně nejzajímavější.

Tempeh

Základem tempehu jsou podobně jako u tofu sójové boby. Tempeh obsahuje velké množství vápníku a hořčíku, vitamin B, lecitin a vitamin E. Dobře se tráví a jeho příprava nevyžaduje tepelnou úpravu.

Cizrna

Cizrna je luštěnina, která se nejčastěji využívá k přípravě hummusu. Má zastoupení téměř všech vitaminů a minerálních látek, obsahuje velké množství železa.

Červená čočka

Hlavním důvod, proč zařadit do svého jídelníčku červenou čočku, je jednoduchý - jeden šálek čočky obsahuje cca 16 gramů vlákniny, přičemž denní doporučená dávka je 30 gramů. Červená čočka je na vlákninu velmi bohatá – zasytí a upraví trávení.

Quinoa

Quinoa neboli merlík chilský je super zdroj bílkovin. Navíc je velmi bohatá na vlákninu, zrychluje díky tomu pohyblivost střev, a tím zrychluje spalování tuků a podporuje vstřebávání výživných látek.

Reklama