Vajíčka jsou v našich kuchyních jednou z nejběžnějších surovin. Běžně v obchodech si můžete koupit vejce slepičí, křepelčí, občas husí či kachní. My jsme otestovali, jak chutná vejce pštrosí a jak se s ním v kuchyni pracuje.
Láká vás ochutnávání netradičních surovin, ale trochu se jich obáváte, nebo třeba nevíte, kde je pořídit? Nezoufejte, rádi ochutnáváme zvláštní pokrmy za vás. Tentokrát přišlo na řadu: pštrosí vejce.
Kde koupit pštrosí vejce?
My jsme ho pořídili při návštěvě pštrosí farmy v Doubravicích. Pštrosi zde chovají hlavně na maso, ale jedno až dvě vajíčka se tu občas koupit dají.
- Cena: 289 Kč
- Web prodejce: www.pstrosifarmadoubravice.cz (klikni)
- Zajímavost: Pštrosice snáší vejce jednou za dva dny.
Jak jsme dělali pštrosí vejce
Nejprve ještě něco málo informací k námi zakoupenému vejci...
- Síla skořápky: cca 3 mm
- Hmotnost před vyfouknutím: 1.300 g
- Hmotnost obsahu: 1.100 g
- Hmotnost obsahu běžného slepičího vajíčka: 50 g
- Vejce vydrží nenačaté asi měsíc, aniž by muselo být v chladničce. Po otevření je ho však nutné zkonzumovat okamžitě (stejně jako běžné slepičí vejce).
Otevírání
Když jsme vejce kupovali, viděli jsme v prodejně několik skořepin, které měly udělané asi dvoucentimetrové otvory. „Kdybyste ho vyfukoval, musíte udělat díru na obou stranách, tyhle jsme dostávali ven kompresorem, proto mají díru jen na jedné,“ vysvětlila prodejkyně. Zděšen jsem uvažoval, jak se budu k obsahu dostávat. Rada zněla hřebíkem a vrtákem, nakonec jsem ale k naťukávání použil nůž...
Vrták přišel ke slovu po té - kdybych se nebál, že vajíčko poškodím, a použil vrtačku, asi by to bylo dílem chvíle, ale takto mi obrušování skořápky trvalo skoro hodinu... (No, vrták byl skoro stejně tupý jako vrták, co hu držel v ruce.)
Hurá - dírky na obou stranách hotovy! Na jedné asi třímilimetrová, na druhé tak šesti.
Vyfukování
Další dobrá rada prodejkyně zněla, že před vyfukováním je potřeba propíchnout nejen vnější blánu špejlí, ale celé vajíčko, aby se porušila i blanka na žloutku.
Samotné vyfukování šlo překvapivě snadno na to, jak jsem se ho bál. Jako zadýchal jsem se, ale dalo se to zvládnout i přes ty menší dírky.
Vajíčko zabralo skoro celou mísu...
Kuchtění
Už při vyfukování jsem si všiml, že je vajíčko celkem slané, přesto ho maminka při kuchtění ještě trochu přisolila. Přidala hrášek, trochu strouhané nivy a drobně dokořenila, načež pěkně našlehala tak, že vajíčko z mísy málem přeteklo...
Pak už následovalo smažení. Pštrosí vejce vystačilo na tři omelety průměru cca 22 cm a sedm dalších s průměrem 16 cm.
Jak jsme si pochutnali?
Překvapilo mě, že vajíčko má prakticky totožnou chuť jako vejce slepičí. Jeho výhodou je, že neobsahuje tolik cholesterolu, takže je daleko zdravější. Dvě omelety jsem vzal do práce, abych je otestoval na redakci. Takhle to dopadlo...
Radek Kříž (šéfredaktor)
Žádné extra pocity z toho nemám - dobré standardní vajíčko.
Dana Svobodová (redaktorka)
Člověk má trošku zábrany, než si vezme. V hlavě mi běželo, že není mléko jako mléko a kozího bych se přece netkla. Takže mě opravdu hodně překvapilo, že chuť amolety byla, jako by byla usmažená ze slepičích vajec.
Klára Wimmerová (zástupkyně šéfredaktora)
Omeleta byla moc dobrá a chutnala mi, kdybych nevěděla, že je ze pštrosího vejce, nepoznala bych to. Ale měla jsem trochu respekt, než jsem si poprvé kousla.
Také všichni ostatní v redakci, koho jsem se ptal, se shodli na tom, že vajíčko chutnalo jako slepičí. Redaktorka Alexandra Stušková si stěžovala, že to bylo málo slané, ale to nebylo způsobené vajíčkem, leč odlišnými stravovacími návyky. Čili naše resumé zní...
- Verdikt: Pštrosí vejce je chuťově takřka nerozeznatelné od slepičího. Z praktického hlediska je vhodné (kvůli množství) do větších rodin či na párty.
Čtěte také...
Redakce za vás ochutnala...
Nový komentář
Komentáře
ráda bych ochutnala
kdysi jsem pod hrozbou násilí/přísná máma/jedla kachní,husí,dokonce i krůtí vejce........ted už nic takového, ani
podobného dělat nebudu
Ještě jsem je neměla a zajímalo by mě,kolik stojí,když nám slepičí zdražili
Ráda bych ochutnala...

To mě tedy neláká. Já mám vejíčka od našich slepiček. Nemusím platit, tak horentní sumu peněz za pštrosí vejce.
Trefa:pstrosi,vajicko nemusim ,ta cena za nej me prekvapila.radeji bych si dala to maso.
nejedla jsem ani pštrosí vejce,ani maso zatím,zajímalo by mne jak to chutná
Zatím jsem to nejedla, tak jsem zvědavá.
Ještě jsem ho neochutnala, ale docela ráda bych to prubla
Složitá příprava teda.
Nějak mě to neláká.
naši známí měli pštrosa a dost si schválili jak maso tak vejce
Já znám zas jen tu skořápku, u nás v obci ji používají malérečky pro vyškrabování kraslic.
Nejsme velká domácnost
a 6 slepičích vajíček nám dvěma stačí i na měsíc.
Netoužím po tom. Např. křepelčí vajíčka mi nechutnají
Ještě jsem neochutnala, ale ráda bych jej vyzkoušela.
klidně bych ochutnala
Mám ráda vajíčka
taky bych si dala