Kysané zelí a tedy i šťáva z něj obsahuje slušnou dávku vitaminu C, který je důležitý pro posílení imunitního systému. A to se zvláště na podzim opravdu hodí. Kromě vitaminu C obsahuje i další látky s antioxidačními účinky. Ty chrání tělo před volnými radikály, tím před stárnutím či rozvojem zánětů.

V kysaném zelí je také plno probiotických bakterií, které prospívají našim střevům a mají potenciál chránit před žaludečními vředy. Navíc se říká, že zdraví začíná ve střevech, takže je dobré to v nich mít v pořádku. Výzkumy poukazují i na další možné benefity této obyčejné potraviny, respektive tekutiny. Je to snížení rizika rakoviny nebo srdečních chorob.

Problém je ovšem v tom, že ne každé kysané zelí prospívá. Testy totiž ukázaly, že mnoho těch, které se prodávají neobsahuje ve skutečnosti téměř žádné prospěšné látky. Při nákupu je totiž nutné dávat do košíku zelí, které nebylo sterilované. Sterilizace je totiž zajištěna tepelným ohřevem, který kromě nežádoucích látek odstraní i ty žádoucí včetně probiotik a vitaminů. Výrobci ho využívají, protože jím zásadně prodlouží trvanlivost výrobku.

Proto je lepší sahat po kysaném zelí v sáčcích. I tady si ovšem dejte pozor, i mezi sáčkovými výrobky jsou některé produkty sterilované.

Kysané zelí a šťáva má ovšem určitá omezení. Pozor by si měli dát lidé s onemocněním štítné žlázy, protože může zabraňovat transportu jódu. Zelí má také vysoký obsah vitaminu K, takže může reagovat s léky na ředění krve. Citlivějším jedincům může způsobit žaludeční nevolnost.

Největší kontrolu nad obsahem prospěšných látek budete mít v případě, pokud si kysané zelí a šťávu z něj připravíte doma.

Budete potřebovat:

  • 1 menší hlávku zelí
  • 5 hrnků vody
  • 2 lžičky soli

Postup:

Zelí rozsekejte v mixerů spolu s trochou vody a solí. Poté přilijte zbývající vodu, dejte do láhve a nechte při pokojové teplotě fermentovat alespoň týden, lépe déle. Kousky zelí následně sceďte a šťávu můžete pravidelně popíjet.  

Šťáva z kysaného zelí se prodává i ve formě džusu. Dá se popíjet jen tak, přidat do smoothie nebo využít jako základ do dresinků. Reakce na chuť šťávy jsou rozporuplné, někomu chutná a někdo ji nemůže ani cítit.

Čtěte také:

Reklama