Foto: Shutterstock

Tehdy jsem žila s jedním přítelem, a když jsme jezdili k jeho rodičům na vesnici, k obědu bylo většinou něco, kde byla i pažitka. V polévce i téměř na každém hlavním jídle byla - pažitka.

Maminka přítele ji pěstovala buď na zahradě, nebo i v květináči. Pažitka je nedoceněná, říkávala… Až před pár dny jsem v bylinkářských knihách objevila potřebné informace, které její slova potvrzují.

Taková obyčejná pažitka, a co všechno nám může dát!

Její léčebné využití se datuje zpět až do roku 3000 před Kristem, a podle Jekky Mcvicar, současné anglické odbornice na léčivé rostliny, je pažitka v kuchyni nepostradatelná dodnes.

Z historických pramenů lze vyčíst, že se v dávnověku používala jako účinný protijed a ke zmírnění krvácení.

Dnes je o pažitce veřejně známé, že má vysoký obsah vitamínu C a kyseliny listové, je uznávána jako skvělý doplněk k současným receptům na obnovu životně důležitých živin, které se ztrácejí při vaření.Svým obsahem podporuje trávení, usnadňuje žaludeční nevolnost a zabraňuje špatnému dechu.

Pro svůj diuretický účinek by ji měli konzumovat ti, kteří mají potíže s vysokým krevním tlakem.

Pažitka je oslavována i pro obsah allysulfidů a dalších organických sloučenin, ty přinášejí našim tělům podobné blahodárné účinky jako česnek a mají moc účinně zmírnit potíže zažívacího traktu. Podobně jako česnek má tato léčivá rostlinka antibakteriální vlastnosti, jež dokáží eliminovat širokou škálu bakterií, zejména pak těch, které patří do rodu salmonel!


Foto: Shutterstock

Jako jedna z veledůležitých sloučenin, kterými pažitka oplývá, je alicin, ten je spojován se sníženými hladinami LDL - špatného cholesterolu. A v kombinaci s vazodilatačními účinky draslíku je tato bylinka schopná významnou měrou ovlivnit snížení kardiovaskulárního napětí.

Když budeme mluvit dál o skvělých vlastnostech pažitky, nesmíme zapomenout na sloučeninu guercetin, tato je zodpovědná za zlepšení hladiny cholesterolu a plaku v tepnách. I z tohoto důvodu může pažitka působit výborně jako prevence aterosklerózy a cévních příhod, jakož i infarktu myokardu.

Jak již výše zmíněno, vysoká hladina vitamínu C v této rostlině nemalou měrou pomáhá při zlepšování imunitního systému tím, že stimuluje produkci kolagenu, a ten je nezbytně potřebný pro tvorbu nových krevních cév, buněk a tkání.

Vezmeme-li ještě navíc v potaz hledisko moderní medicíny a vědeckých poznatků, abychom měli ucelený piedestal pro pažitku ze všech možných úhlů, dozvíme se, že obsahuje širokou škálu vitamínů a minerálů, ovšem tím nejdůležitějším je jistě vitamín K, nezbytná to živina, která se v mnoha běžných potravinách příliš nenachází. Jedná se o vitamín, velmi důležitý při udržování minerální hustoty kostí a jejich integrity. Laicky řečeno, jezme pažitku, abychom se mohli vyhnout onemocnění osteoporózou či artritidou. A odborně řečeno, vysoká hladina vitamínu K, stejně jako ta, jenž se nachází v této bylince, může přispět k produkci osteokalcinu, který je zásadní součástí udržování minerální hustoty v kostech.

Pokud vás téma pažitky zaujalo tak jako mě, bude pro vás jistě zajímavá i informace o jejích mnoha druzích, které se dají snadno nalézt v bylinkářských knihách.

Úsměvné mi přišlo upozornění na výsev pažitky na zahradách, jelikož pažitka (na kolik je skvělá svými vlastnostmi a významná svými účinky) dokáže převzít vládu na celou zahradou dřív, než byste řekli švec.


Foto: Shutterstock

Reklama