V široké nabídce druhů jablek si snad vybere skoro každý. Seženete jak kyselejší, tak sladší odrůdy. Záleží na vašich preferencích. V supermarketech nejčastěji narazíte na druhy Red Delicious, Gala nebo Granny Smith. Spojují je podobné benefity pro zdraví. Za mnoho z těchto benefitů jsou zodpovědné takzvané polyfenoly, které jsou v jablcích obsažené. Patří mezi důležité antioxidanty a jablka se řadí mezi ovoce, které jich má nejvíce.
Foto: Shutterstock
Stabilizace krevního cukru
Výkyvy hladiny krevního cukru a nadměrná konzumace sladkostí je rizikovým faktorem rozvoje cukrovky druhého typu. Pokud posvačíte jablko, hladina krevního cukru nezažije díky obsažené vláknině tak zásadní výkyv. Studie na více než 38 tisíci lidech ukázala, že ti, kteří jedlo více než jedno jablko denně, měli o 28 % menší riziko rozvoje cukrovky než ti, kteří nejedli žádná jablka. Obsažené antioxidanty chrání mimo jiné slinivku břišní před poškozením.
Hubnutí
Jablka jsou ideálním ovocem do diety. Obsahují totiž velké množství vody a také vlákniny, což vede k lepšímu a delšímu zasycení. Ženy, které v rámci studie jedly ke svačině jablka, zhubly více než ženy, které svačily ovesné sušenky.
Ochrana srdce
Studie hovoří také o potenciálu jablek chránit kardiovaskulární zdraví. Jeden z výzkumů například zjistil, že konzumace 100 až 150 gramů jablek denně je spojena s nižší pravděpodobností výskytu srdečních onemocnění a také s nižší pravděpodobností výskytu rizikových faktorů, jako je například vysoký krevní tlak. Obsažená rozpustná vláknina má navíc pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. A dobrou práci, co se kardiovaskulárního systému týče, odvádějí i zmíněné antioxidanty.
Výhody pro trávení
Konzumace jablek prospívá také našemu zažívacímu systému. Pektin, který je typem vlákniny, působí ve střevech jako prebiotikum a napomáhá tak jejich zdraví. Prebiotika jsou totiž potravou pro prospěšné střevní bakterie.
Prevence rakoviny
To, že budete jíst každý den jablko, sice neznamená, že se vám stoprocentně vyhne rakovina, ale určitá spojitost mezi tímto ovocem a její prevencí existuje. Jablečné polyfenoly mají potenciál zabraňovat množení rakovinných buněk, i když pro větší osvětlení této problematiky by bylo potřeba provést další výzkumy. Nicméně jedna ze studií uvádí například to, že vyšší příjem jablek byl u sledovaných žen spojený s nižší pravděpodobností úmrtí na rakovinu.
Foto: Shutterstock
Proti zánětu
Zánětem tělo bojuje s infekcí, ale neměl by trvat příliš dlouho, protože potom může být chronický a ten nepomáhá, ale škodí. Antioxidanty v jablkách mohou snižovat zánět. A to zejména pokud k němu dojde v dýchacím systému.
Zdroje: Healthline, Health.Clevelandclinic.org, Journal of the American College of Nutrition, British Medical Journal, The British Journal of Nutrition,
Čtěte také:
Nový komentář
Komentáře
Vždycky mě zabolí oči ze spojení jako je tady - strašně cenná. Co je na těch jablíčkách strašného? Proč radši nenapsat velmi cenná? Já vím, lidi mají jiné starosti a už si takových prkotin nevšímají. Cit pro jazyk se vytrácí.
Vyráběly jsme s Emou jablečný ocet, povedl se. Naštěstí chodí to dítě do školy a na kroužky, protože bych už nevěděla co vymyslet a neměla bych ani čas chodit do práce. A to se přiznám, že některé činnosti jsem jí domluvila u známých, které to dělají mnohem líp než já, třeba malování na kamínky.