Foto: Alena Kolaříková
Znáte Tarte Tatin? Je to slavný francouzský koláč, který vznikl na konci 19. století v malém městečku Lamotte-Beuvron ve Francii. Podle legendy byl tento koláč náhodně vytvořen sestrami Tatinovými, které provozovaly hotel. Jedna z nich, Stephanie Tatin, údajně při přípravě tradičního jablečného koláče omylem nechala jablka s cukrem a máslem příliš dlouho v pánvi. Aby situaci napravila, položila na karamelizovaná jablka těsto a dala vše zpět do trouby. Po upečení koláč obrátila, a tak vznikla dnes již ikonická obrácená varianta koláče. Tarte Tatin se od té doby stal oblíbeným dezertem, známým pro svou karamelizovanou vrstvu jablek a jedinečnou chuť.
My jsme se dnes tímto receptem inspirovali a připravili jeho švestkovou variantu.
Suroviny
na švestky
- 150 g krystalového cukru
- 150 g másla
- 2 lžičky mleté skořice Avokádo
- 500 g švestek (čerstvých nebo mražených)
na těsto
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 g měkkého másla
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 100 ml mléka
Postup
Rozevírací dortovou formu o průměru asi 23 cm vymažte kouskem másla. Na dno rovnoměrně nasypejte cukr smíchaný se skořicí a na cukr naskládejte půlky švestek, řeznou stranou směrem ke dnu. Zalijte rozpuštěným máslem.
Předehřejte troubu na 180 °C.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané konzistence.
Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte.
Přidejte suché ingredience do směsi másla střídavě s mlékem a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Nalijte těsto na švestky ve formě a rovnoměrně ho rozetřete.
Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 - 45 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout ve formě (asi 10 minut), poté opatrně otočte na servírovací talíř.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář