351a56-svestkovy_kolac_1.jpeg (297 KB)Foto: Alena Kolaříková

Znáte Tarte Tatin? Je to slavný francouzský koláč, který vznikl na konci 19. století v malém městečku Lamotte-Beuvron ve Francii. Podle legendy byl tento koláč náhodně vytvořen sestrami Tatinovými, které provozovaly hotel. Jedna z nich, Stephanie Tatin, údajně při přípravě tradičního jablečného koláče omylem nechala jablka s cukrem a máslem příliš dlouho v pánvi. Aby situaci napravila, položila na karamelizovaná jablka těsto a dala vše zpět do trouby. Po upečení koláč obrátila, a tak vznikla dnes již ikonická obrácená varianta koláče. Tarte Tatin se od té doby stal oblíbeným dezertem, známým pro svou karamelizovanou vrstvu jablek a jedinečnou chuť.

My jsme se dnes tímto receptem inspirovali a připravili jeho švestkovou variantu.

466e604b40684-do5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Karamelový dort s makronkami

Suroviny

na švestky

  • 150 g krystalového cukru
  • 150 g másla
  • 2 lžičky mleté skořice Avokádo
  • 500 g švestek (čerstvých nebo mražených)

na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 100 g měkkého másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka

Postup

Rozevírací dortovou formu o průměru asi 23 cm vymažte kouskem másla. Na dno rovnoměrně nasypejte cukr smíchaný se skořicí a na cukr naskládejte půlky švestek, řeznou stranou směrem ke dnu. Zalijte rozpuštěným máslem.
Předehřejte troubu na 180 °C.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané konzistence.
Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte.
Přidejte suché ingredience do směsi másla střídavě s mlékem a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Nalijte těsto na švestky ve formě a rovnoměrně ho rozetřete.

Pečte v předehřáté troubě přibližně 40 - 45 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá.
Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout ve formě (asi 10 minut), poté opatrně otočte na servírovací talíř.

Dobrou chuť přeje Elly.