633eba342ec78obrazek.pngFoto: Pernerka

Ingredience na těsto:

  • 20 dkg špaldové hladké mouky Pernerka
  • 10 dkg másla
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • 5 až 6 lžic vody

Ingredience na náplň:

  • 2 lžíce másla
  • 2 velké červené cibule
  • 20 dkg pórku
  • 2 lžíce cukru krystal nebo krupice
  • cca 750 g rajčat
  • 1/2 lžíce moučkového cukru
  • sůl podle chuti
  • 1 vejce na potření

Postup:

Máslo na těsto použijeme rovnou z lednice a stejně tak použijeme i studenou vodu. Všechny suroviny zpracujeme a dáme na hodinu do lednice. Omytá rajčata rozpůlíme, vložíme je do pekáčku řeznou stranou dolů a posypeme moučkovým cukrem. Pečeme je v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 20 minut. Z vychladlých rajčat vymáčkneme ještě zbytek šťávy a rozložíme do nízkého kulatého plechu. Lehce osolíme a můžeme i opepřit. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájený pórek a hned sundáme z plotýnky, dosolíme a popřípadě přidáme ocet. Vychladlou dochucenou směs rozložíme na rajčata. Těsto vyválíme cca o 2 cm větší, než je forma a okraje zastrčíme do formy za rajčata. Potřeme rozšlehaným vejce, propíchneme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25 až 30 minut – dozlatova. Vlažný koláč otočíme pomocí talíře a podáváme.

Ještě jeden recept na obrácený komentář:

Reklama