image.jpgFoto: Vitana

Suroviny na těsto:

  • 600 g polohrubá mouka
  • 1 ks droždí sušené 
  • špetka soli
  • 100 g cukr krupice
  • 100 g olej 
  • 2 žloutky 
  • 1 vejce 
  • 250 g mléko 
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 2 žloutky na pomašlování

Suroviny na povidlovou náplň:

  • 200 g povidla 
  • 10 g rum  

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • 250g tvaroh 
  • 1ks citrónový cukr Vitana
  • 1 vejce 
  • 10 g cukr moučka nebo moučkový cukr vanilkový 
  • 10g mléko 

Tip: Pokud chcete mít recept rychleji hotový a nebaví vás čekat až vám těsto nakyne, usnadněte si přípravu se směsí na buchty.

 Postup:

Těsto:

Do mísy nalijte vlažné mléko, přisypejte 1 cukru a 1/3 mouky se sušeným droždím. Nechte vykynout kvásek pod čistou utěrkou. Vykynutý a naběhlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky, ve které je zamíchaný kypřící prášek, olej, žloutky, vejce, sůl. Podle hustoty těsta přilévejte mléko. Těsto vařečkou vymíchávejte, dokud nebude hladké a pevné. Nesmí být ale tuhé, aby správně zvedalo svůj objem. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 20 minut na teplém místě. Vařečkou znovu těsto promíchejte, aby z něj vyprchal přebytečný vzduch a nechte ještě chvíli kynout. Nakynuté těsto, rozdělte na 25 stejných dílků a v dlaních z nich vytvořte kuličky. Ty rovnejte na pomoučený vál. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte kynout asi 10–15 minut. Nakynuté kuličky, otočte a každou prsty rozplácněte. Do středu placičky nastříkejte pusinku z povidel a zabalte. Naplněné koláče skládejte na plechy a nechte mezi nimi 10 cm mezeru. Ještě jednou přikryjte utěrkou a nechte 10 minut nakynout. Nepatrně každý koláč zploštěte, střed lehce prsty prohlubte 0,5 cm. Koláče pomažte žloutky a na střed nastříkejte pusinku z tvarohu. Můžete dozdobit rozinkou. Rozehřejte troubu na 180 °C. Koláče vložte do trouby a pečte 15–20 minut, tak aby se zbarvily do zlatova. Po upečení je nechte vychladnout a před podáváním posypte cukrem.
 
Povidlová náplň:

Povidla smíchejte s rumem. Naplňte do sáčku a plňte koláče.
 
Tvarohová náplň:

V míse vařečkou smíchejte tvaroh s cukrem. Přidejte vejce a podle konzistence mléko. Tvarohovou náplní naplňte cukrářský sáček a stříkejte pusinky na nakynuté koláče.

Nebo můžete upéct tento koláč: 

Hrnkový tvarohový koláč s křupavou drobenkou

8.jpg

Foto: Šárka Škachová