Suroviny na těsto:
- 600 g polohrubá mouka
- 1 ks droždí sušené
- špetka soli
- 100 g cukr krupice
- 100 g olej
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 250 g mléko
- 1 ks prášek do pečiva
- 2 žloutky na pomašlování
Suroviny na povidlovou náplň:
- 200 g povidla
- 10 g rum
Suroviny na tvarohovou náplň:
- 250g tvaroh
- 1ks citrónový cukr Vitana
- 1 vejce
- 10 g cukr moučka nebo moučkový cukr vanilkový
- 10g mléko
Tip: Pokud chcete mít recept rychleji hotový a nebaví vás čekat až vám těsto nakyne, usnadněte si přípravu se směsí na buchty.
Postup:
Těsto:
Do mísy nalijte vlažné mléko, přisypejte 1 cukru a 1/3 mouky se sušeným droždím. Nechte vykynout kvásek pod čistou utěrkou. Vykynutý a naběhlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky, ve které je zamíchaný kypřící prášek, olej, žloutky, vejce, sůl. Podle hustoty těsta přilévejte mléko. Těsto vařečkou vymíchávejte, dokud nebude hladké a pevné. Nesmí být ale tuhé, aby správně zvedalo svůj objem. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 20 minut na teplém místě. Vařečkou znovu těsto promíchejte, aby z něj vyprchal přebytečný vzduch a nechte ještě chvíli kynout. Nakynuté těsto, rozdělte na 25 stejných dílků a v dlaních z nich vytvořte kuličky. Ty rovnejte na pomoučený vál. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte kynout asi 10–15 minut. Nakynuté kuličky, otočte a každou prsty rozplácněte. Do středu placičky nastříkejte pusinku z povidel a zabalte. Naplněné koláče skládejte na plechy a nechte mezi nimi 10 cm mezeru. Ještě jednou přikryjte utěrkou a nechte 10 minut nakynout. Nepatrně každý koláč zploštěte, střed lehce prsty prohlubte 0,5 cm. Koláče pomažte žloutky a na střed nastříkejte pusinku z tvarohu. Můžete dozdobit rozinkou. Rozehřejte troubu na 180 °C. Koláče vložte do trouby a pečte 15–20 minut, tak aby se zbarvily do zlatova. Po upečení je nechte vychladnout a před podáváním posypte cukrem.
Povidlová náplň:
Povidla smíchejte s rumem. Naplňte do sáčku a plňte koláče.
Tvarohová náplň:
V míse vařečkou smíchejte tvaroh s cukrem. Přidejte vejce a podle konzistence mléko. Tvarohovou náplní naplňte cukrářský sáček a stříkejte pusinky na nakynuté koláče.
Nebo můžete upéct tento koláč:
Hrnkový tvarohový koláč s křupavou drobenkou
Foto: Šárka Škachová
Nový komentář