DSC_0582.jpg (120 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Když chcete mít buchty výborné i druhý den, doporučujeme dát je na chvilku ohřát do trouby. Budou snad ještě lepší!

Suroviny

  • 3 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí (40 g)
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 120 g cukru moučka
  • špetka soli
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • náplň podle chuti - povidla, mleté ořechy, mák, tvaroh...

DSC_0580.jpg (85 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Do mísy dejte mouku a doprostřed udělejte důlek. Ohřejte mléko, ať je vlažné. Polovinu mléka nalijte do důlku v mouce, rozdrobte do něj droždí a zasypejte lžící cukru.

Žloutky rozmíchejte v druhé polovině mléka. Až vzejde kvásek (na povrchu budou bubliny), přidejte zbylé mléko, cukr, špetku soli a olej. Vypracujte hladké těsto. Nechejte kynout na teplém místě, přikryté utěrkou, přibližně hodinu.

Připravte si pekáč, do kterého dejte rozpuštěné máslo.

Z vykynutého těsta oddělujte kousky, které rozválejte na placku. Zabalte do nich zvolenou náplň a dobře uzavřete. Kuličku v pekáči poválejte v másle a skládejte jednu kuličku vedle druhé, až vám nezbyde žádné těsto.

Nechejte ještě 20 minut kynout pod utěrkou. A potom pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, přibližně 25 minut.

Pokud máte troubu s párou, pečte s párou. Buchty budou vláčnější a nadýchanější.

Po vytažení z trouby nechejte trochu vychladnout a posypejte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Domácí švestková povidla

povidla6.jpg (40 KB)

Foto: Jana Nováková

Nadýchaný jablečný perník

pernik.jpg (180 KB)

Foto: Jana Nováková

Perník na plech bez laktozy

DSC_0244.jpg (104 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama