Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
těsto
- 200 g hladké mouky
- 70 g sádla
- 2 lžíce studené vody
- 1 vejce
- 1 lžičky soli
náplň
- 3 vejce
- 120 g goudy
- 300 g zakysané smetany
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 200 g šunky Amálka
- 150 g cherry rajčat
- zelená petrželová nať
Postup
Těsto vypracujte z vychlazených surovin. Zpracujte v robotu nebo ručně, jak vám vyhovuje. Hotovou nelepivou kouli těstě nechejte hodinu odpočívat v lednici. Vyndejte a nechejte 10 minut ohřát a poté rozválejte na tenkou placku. Suroviny jsou na koláčovou formu o průměru cca 27–29 cm. Takže kolo rozválejte větší než tento průměr.
Tenké těsto opatrně přeneste do formy a uhlaďte, zvedněte kolem okraje. Dno propíchejte vidličkou a položte na něj kus pečícího papíru. Na ten vysypejte půl kila velkých fazolí. Fazole si můžete schovat v krabičce někde v šuplíku a používat je na všechny koláče s předpečeným korpusem.
Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte 15 minut. Po této době sundejte fazole s pečícím papírem, a ještě dopečte dalších 5 minut. Vyndejte z trouby a nalijte na korpus náplň.
Náplň si připravte během pečení korpusu.
Sýr nastrouhejte, šunku nakrájejte na kostičky nebo plátkovou šunku na kousky. Cherry rajčata rozkrojte napůl, petrželku nasekejte. Podle sezony můžete přidat i medvědí česnek nebo třeba listový špenát.
Vejce vyšlehejte se solí a pepřem. Přidejte zakysanou smetanu a opět vyšlehejte. Je to celkem snadné, stačí použít ruční metličku. Nakonec vmíchejte nastrouhaný sýr, šunku a zelené bylinky. Teď pro změnu vařečkou, protože sýr by se zachytával v metličce.
Nalijte na předpečený korpus. Nahoru naskládejte poloviny cherry rajčat. Pokud vám zbylo pár kousků těsta, když jste ho tvarovali do formy, vykrojte pár kytiček a naskládejte také na povrch náplně.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, přibližně 30 minut, dozlatova. Nechejte lehce prochladnout a podávejte. Chutná skvěle studený, vlažný i teplý.
Dobrou chuť přeje Elly.
Slaný koláč se slaninou a cibulí
Foto: Elizabeth Lore
Foto: Akademie kvality
Cuketovo bramborový slaný koláč
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Quiche je super věc a jeden z receptů, které zvládne i můj chlap. Víte proč? Protože ho zvládnete bez hnětače těsta a navíc to není sladké. Já ho mám osobně taky ráda. Je to pro mě taková pizza. Dá se na to dát prakticky cokoliv a pokaždé je to dobré. Měli jsme quiche s mořskými plody, trhaným masem nebo tuňákem a vždycky byl výborný. ;-)