Linecké cukroví nesmí určitě chybět na žádném talíři s vánočními pochoutkami. Většinou se však setkáváme s klasickými kolečky či hvězdičkami, slepovanými červenou marmeládou. Vyzkoušejte s námi další cukroví připravované z lineckého těsta.

Linecké těsto patří mezi křehká neboli hnětená těsta. Zpracovává se rukama. A věřte, že není tak snadné jej správně připravit.

Jak na přípravu lineckého těsta?
* při přípravě lineckých těst za použití tuku Hera je důležité její vychlazení 
* Heru nastrouháme na hrubém struhadle a vše částečně promícháme vidličkou nebo nožem a pak dobře propracujeme rukama na hladké těsto 
* vhodné je zpracování v elektrickém robotu na nejnižší rychlost 
* nesmíme propracovávat příliš dlouho, aby Hera nezměkla a nenasákla se do mouky 
* tím by se těsto spařilo a takové těsto se špatně tvaruje a po upečení je tvrdé a drobivé 
* pokud se nám již povede těsto spařit, musíme zadělat na další dávku těsta správným postupem a spařené těsto do tohoto správného těsta zapracovat 
* i takto nastavené a „napravené“ těsto však již nemá tu správnou kvalitu 
* polotovary těst necháme odpočinout nejméně 2 hodiny v chladu 
* snadněji se vyvaluje a po upečení si zachovává žádaný tvar 
* při vyvalování lehce podsypáváme moukou, přebytečnou mouku vždy dobře ometeme, abychom ji nezapracovali do těsta 

Vyzkoušený a výborný recept na základní linecké těsto najdete TADY nebo TADY.

Netradiční linecké cukroví, které určitě zachutná všem mlsným jazýčkům:
Linecké karty se skořicí
Linecká šachovnice
Pařížská linecká kolečka s čokoládovou polevou
Vánoční hvězdy

Linecké koláčky s ořechovou náplní
Suroviny:
linecké těsto podle základního receptu, 200 g mletých lískových ořechů, 100 g moučkového cukru, 4 bílky, vlašské ořechy na ozdobu.
Postup: Vyválíme těsto a vykrájíme z něj kolečka. Do každého kolečka ještě vykrojíme střed a kolečka přeložíme na plech vyloženém pečicím papírem. Připravíme si směs na plnění. Moučkový cukr promícháme s mletými ořechy a bílky a touto hmotou naplníme středy koleček.
Dozdobíme vlašskými ořechy a pečeme v předehřáté troubě, při 200 °C asi 10-15 minut.

Máte nějaký další zajímavý recept na zpracování lineckého těsta?

TÉMATA:
SEZONA