butterchicken.jpg (105 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • přibližně 1 kg kuřecího masa

na marinádu

  • 1 a 1/5 vrchovaté lžíce koření garam masala
  • 4 stroužky česneku - nasekaného najemno
  • nastrouhaný kousek zázvoru (velký asi jako palec) nebo 2 lžičky sušeného zázvoru
  • 200 g bílého jogurtu (použijte tučný, řecký)

dále budete potřebovat

  • sůl podle chuti
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce koření garam masala
  • 1 lžička koriandru (koření)
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka kajenského pepře
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 400 ml rajčatové passaty (nebo rajčat v konzervě)
  • kokosový tuk na smažení
  • čerstvé chilli (podle chuti)
  • 80 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup

Kuřecí maso nakrájejte na kousky a naložte do marinády. Ideálně přes noc, ale minimálně na 2 až 3 hodiny.

Do zahřátého hrnce dejte trochu kokosového tuku. Dejte na něj opékat najemno nakrájenou cibuli. Opékejte asi deset minut a přidejte prolisovaný nebo nasekaný česnek.

Pokračujte dalších pět minut a vsypejte koření garam masala, kardamom a koriandr. Opékejte asi dvě minuty. Přidejte rajčatovou passatu a smetanu, kurkumu a pepř. Ochuťte solí (zpočátku tak 1 lžička, později můžete přidat). Provařte společně pět minut a potom omáčku rozmixujte dohladka.

Přidejte maso i s marinádou a nechejte vařit na mírnou teplotu, dokud nebude maso hotové.

Poté vmíchejte máslo a podávejte s chlebem naan nebo rýží. Kdo chce, může si do jídla vmíchat najemno nakrájené chilli a nasekaný čerstvý koriandr.

Dobrou chuť přeje Elly.

Kuře tikka masala

mas1.jpg (108 KB)

Foto: archiv redakce

Kuře v těstíčku po asijsku

asijskekure.jpg (99 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama