3.jpg (161 KB)

Suroviny

buchtičky

  • 250 ml vlažného polotučného mléka
  • 7 lžic rozpuštěného másla
  • 50 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1 žloutek
  • 450 - 500 g polohrubé mouky
  • 1 sáček sušeného droždí

na krém

  • 750 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička mleté vanilky nebo extraktu
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 6 žloutků

2.jpg (98 KB)

Postup

Pro umíchání a vykynutí těsta můžete použít domácí pekárnu. Do ní dejte suroviny v  pořadí v jakém jsou na seznamu surovin. Nechejte umíchat a vykynout těsto.

Pokud pekárnu nemáte, umíchejte těsto v robotu nebo ručně. Suroviny opět dejte do robota v pořadí, jako jsou na seznamu. Vypracujte nelepivé těsto, mísu přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na deset kousků. Z každého kousku uválejte „hada“ a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Skládejte jednoho hada vedle druhého, ale nelepte je úplně na sebe. Až je máte všechny vedle sebe, nakrájejte na malé kousky - buchtičky. Ideálně stěrkou nebo radýlkem. Potřete rozpuštěným máslem a nechejte ještě 20 minut kynout.

Pečte v troubě rozehřáté na 150 °C, dokud buchty nezezlátnou. 

A teď vanilkový krém...

Ušleháme žloutky s cukrem, do krásně hladké světlé pěny. Do mléka zašleháme vanilku a kukuřičný škrob a přivedeme k varu. Odstavíme z plotýnky a vložíme do vodní lázně, kterou opět zahříváme.
Postupně zašleháváme žloutkovou směs tak, aby byl krém horký, ale nesmí vřít, aby se nám žloutky nesrazily.

Tento skvělý vanilkový krém podáváme s teplými buchtičkami s křupavou kůrčičkou.

Děti i dospělí se budou olizovat až za ušima!

Dobrou chuť přeje Elly.

Sladké obědy na našem magazínu

Mléčná rýže s ovocem

5a9d40c41c3e1obrazek.png (796 KB)

Ovesné palačinky

palacinky4.jpg (90 KB)

Zapečená vánočka s mascarpone a malinami

DSC_0233.jpg (630 KB)

Zdroj fotografií: archiv magazínu, Alena Kolaříková

Reklama