Suroviny
kuličky
- 600 g hovězího mletého masa
- 1 vejce
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 80 g strouhanky
- trochu mléka
- sůl a pepř
- 1 lžíce krémového balzamika (použila jsem od Bzeneckých octů)
omáčka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml masového vývaru (ideálně hovězí)
- 2 lžíce krémového balzamika
- 400 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička medové hořčice
- sůl a pepř podle chuti
okurkový salát
- 2 salátové okurky
- 200 ml vody
- 120 g cukru krupice
- 70 ml bílého vinného octa Bzenecké octy
- 1 lžička soli
opečená mrkev
- 3 velké mrkve (ideálně různé barvy)
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce krémového balzamika
- 800 g brambor
Postup
Cibuli nakrájejte najemno, česnek propasírujte. Všechny suroviny na masové kuličky smíchejte dohromady. Ideální je zpracovat směs rukama, maso se krásně spojí. Vytvarujte kuličky, které vyskládejte do pekáče, který jste velice lehce vymazali olejem. Z uvedeného množství masa vytvarujete 10 větších kuliček.
Pekáč nepřikrývejte a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte 45 minut, dozlatova.
Mezitím, co se kuličky pečou, připravte zbylé části receptu. Oloupejte brambory a dejte je vařit do osolené vody.
Okurky nakrájejte na plátky. Vodu svařte v hrnci s cukrem. Přiveďte k varu, odstavte z plotny a přimíchejte sůl a ocet. Nechejte trochu prochladnout a tímto nálevem zalijte okurky v misce nebo sklenici.
V hrnci rozpusťte máslo a vmíchejte mouku. Udělejte tmavší jíšku, kterou zalijte vývarem. Důkladně promíchejte. Vmíchejte balzamikový krém, hořčici a smetanu. Promíchejte a 20 minut na střední nebo nižší teplotu provařte.
Mrkev nakrájejte na plátky a opečte na kousku másla. Opékejte až začne tmavnou, přelijte balzamikovým krémem, lehce osolte, zalijte 1 dl vody a zprudka nechejte tekutinu odvařit. Hotovo.
Uvařené brambory sceďte.
Upečené kuličky přendejte do misky nebo jiného pekáče, který přiklopíte víkem. Do pekáče, ve kterém se pekly, dejte uvařené brambory. Zvyšte teplotu na 230 °C a upečte brambory dozlatova.
Kuličky můžete dát ještě lehce ohřát do trouby, ke konci pečení brambor. Klidně je přidejte k bramborám do pekáče.
Podávejte všechno společně – pečené brambory, masové kuličky, omáčku, mrkev a okurkový salát.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Nevím čím to je, možná tím servírováním, ale nevypadá to moc lákavě. Kuličky, teda spíš koule utopené v nějaké moučné omáčce, pečené brambory taky, ještě na to plácnu koriandr a dám do misky ( vypadá jak otlučená, asi desingová ), a z toho se to jí příborem?
A když budu hovězí péct na 200 stupňů 45 minut, odkryté, nebude to suché?