knedlasvajcem.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Zbyl vám po nedělním obědě kus knedlíku? Připomeneme vám klasiku, která je oblíbená v mnoha domácnostech. Pokud použijete kvalitní suroviny, čeká vás neskutečná pochoutka.

Co potřebujete?

  • Knedlík - obyčejný kynutý, nebo houskový? Karlovarský knedlík bude také skvělou základní surovinou. 
  • Cibule - můžete použít obyčejnou, nebo červenou cibuli. Ta druhá jídlo krásně doplní i barevně. Skvělá bude taky jarní cibulka. Zelené natě si schovejte a vmíchejte do jídla až těsně před podáváním.
  • Vejce - když máte možnost, použijte vejce z volného chovu, od prověřeného chovatele. Mají krásný oranžový žloutek a nepřekonatelnou chuť.
  • Tuk - cibulku a knedlík můžete osmahnout na másle, nebo na sádle. Olej bych do tohoto jídla vůbec nemíchala.
  • Něco navíc - fantazii se meze nekladou. Škvarky, anglická slanina, uzené maso. 
  • Smetana nebo trocha mléka - aby směs byla méně suchá, ale hodně lidí používá pouze rozšlehaná vajíčka.
  • Koření - samozřejmě sůl a pepř. Ty nesmí chybět. Můžete přidat i špetku majoránky, kmínu nebo sladké papriky.
  • Něco zeleného na ozdobu - aby bylo jídlo pěkné i barevně, nezapomeneme posypat nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Hezky to vypadá, ale také skvěle chutná.

Příloha - přílohou jsou už vlastně knedlíky, které jsou zamíchané ve vajíčkách. Není tedy nutné žádné další pečivo. Výborně však chutnají s naloženým okurkem nebo listovým či rajčatovým salátem.

  1. Cibulku nakrájíme nadrobno.
  2. Knedlíky nakrájíme na malé kostičky. Kdo chce, může na větší, ale menší se mi zdají praktičtější a vzhlednější.
  3. Na pánvičce zahřejeme tuk, na který vsypeme nakrájenou cibulku a vzápětí také knedlíky. Osmahneme do zlatova. Kdo přidává škvarky, maso nebo anglickou slaninu, udělá to také právě teď.
    Mícháme tak dlouho, až jsou knedlíky lehce opečené.
  4. Mezitím, co nám cibulka zlátne a knedlíky se stávají křupavými, rozklepneme si do misky vajíčka a přilijeme trochu smetany.
  5. Prošleháme, aby se vejce se smetanou spojila, a zalijeme jimi obsah pánvičky.
  6. Já v tomto okamžiku pánvičku stáhnu z plotýnky a míchám už vedle. Na horké pánvičce vajíčka krásně ztuhnou, ale nestane se vám, že budou příliš pevná a suchá. Kdo má raději vajíčka více usmažená, nechá ještě chvíli na horké plotně.
  7. Ihned podáváme, ozdobené zelenými bylinkami.

Dobrou chuť přeje Elly.

Rychle, chutně a levně

1.jpgFoto: Alena Kolaříková

2.jpgFoto: Alena Kolaříková

3.jpgFoto: Alena Kolaříková