IMG_2447.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Játra můžete před obalením a osmažením naložit do oblíbeného koření. Nejvíce se hodí česnek, kmín, majoránka. Ale můžete použít i oblíbené směsi koření.

Játra je lepší solit až jsou hotová, osmažená. Osolit můžete také vajíčka, ve kterých játra obalujete.

Suroviny

  • 800 g jater (kuřecí, krůtí, vepřová)
  • vejce
  • trocha mléka
  • sůl a pepř
  • strouhanka 
  • hladká mouka

Postup

Játra zbavte drobných blanek. Vepřová játra je lepší před obalením lehce naklepat. Vložte játra do mikrotenového sáčku a jemně je naklepejte. Proč sáček? Neušpiníte se tolik ani vy, ani vaše kuchyňská linka. Teď můžete játra naložit do koření a nechat odležet.

Játra potom obalte, jak jste zvyklí u řízků. Mouka, vejce rozšlehaná s trochou mléka a solí, strouhanka. Smažte ve vyšší vrstvě oleje nebo sádla, dozlatova. Potom ještě osolte a opepřete.

Ideální přílohou jsou brambory, tatarka, nějaký dobrý salát nebo sladkokyselé okurky. Játra jsou výborná i studená, s krajícem výborného chleba.

Dobrou chuť přeje Elly.

Opékaná játra se sázeným vejcem

jatra.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Vepřová játra s jablky

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Valašské škračky

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková