Americký Dr. Richard Atkins vedl dlouhá desetiletí boj proti obezitě.
Doporučoval však potraviny s vysokým podílem bílkovin – vlastně se podle něj nic jiného nesmělo jíst – maso, ryby, vejce, tofu, sýry, šlehačku, párky, slaninu…

Zakazoval  sacharidy.
Sem kromě klasického cukru patří i všechny moučné výrobky a také brambory a rýže.

 

Ale tím, že je vyloučený veškerý cukr, je zakázáno veškeré ovoce a zelenina – tedy ztráta skoro všech vitaminů a minerálů.

 

Dr. Atkins ve svých 72 letech uklouzl na ledu, poranil si hlavu a zemřel.

 

A najednou začaly pochybnosti.

Ve Wall Street Journalu vyšel článek, že doktor měl při 180 cm 130 kg, což tedy právě štíhlá postava není.

 

K tomu se vyjádřil vedoucí Atkinsovy lékařské rady, že doktor byl v kómatu a že v těle zadržoval 30 litrů tekutiny.

 

Ve zprávě, vypracované po jeho smrti newyorskými lékařskými odborníky, vyplývá, že Atkins za svého života prodělal sérii srdečních infarktů.

To jsou právě problémy při konzumaci stravy s vysokým obsahem bílkovin. Je totiž ohromnou zátěží pro  organismus, vyvolává metabolické potíže a může vést k selhání životně důležitých orgánů: ledvin a posléze srdce.

 

Atkinsův zdravotní stav vyvolával polemiku už od roku 2002, kdy měl první srdeční zástavu. 
Jeho zastánci trvají na tom, že trpěl kardiomyopathií, což je nemoc srdečního svalu, pravděpodobně virového původu.

 

Vdova po doktorovi, Veronika Atkinsová,  pokračuje v propagování manželovy diety.
Je rozhořčená z pronásledování medií, ze zveřejnění čistě osobních rodinných záležitostí. Prohlašuje, že manžel nikdy žádný infarkt neměl.

Je zděšená, že štvanice, která se rozpoutala, zbrzdí snahu Američanů hubnout.

 
TÉMATA:
DŮM A BYT