DSC_0151.jpg (72 KB)

Pomalý hrnec je praktický pomocník do každé domácnosti. Díky němu můžete připravit skvělé vývary, dušená masa, ale třeba také zeleninu. A to téměř bez práce. V jednom hrnci uvaříte celé jídlo, u kterého nemusíte stát. Ušetříte tak spoustu času. A taky peněz. Protože i když jídlo vaříte dlouho, tak hodina provozu většiny pomalých hrnců vaši peněženku stojí zhruba jednu korunu.

Pomalý hrnec pracuje opravdu pomalu. Vaření v něm trvá několik hodin, hrnce pracují většinou s teplotou okolo 95 °C. Hovězí maso tak připravuji například zhruba sedm až devět hodin. Díky pomalému vaření se jídla nepřipalují, díky poklici se z jídla neodpařuje tekutina a také vám neuteče ani kousek vůně či chuti. Na výsledném jídle je to opravdu znát.

Jídlo necháte vařit v pomalém hrnci a jdete spát, hrát si s dětmi, pracovat nebo cokoliv vás napadne. Nestojíte u něj. A výsledek? Dokonalé jídlo!

DSC_0149.jpg (84 KB)

Suroviny

  • 600 g hovězího předního
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 150 g hub (lesní, žampiony...)
  • 1 dýně sweet dumpling
  • 400 g krájených rajčat v plechovce
  • sůl
  • 5 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžíce oleje

DSC_0156.jpg (114 KB)

Postup

Připravte si všechny suroviny. Cibuli nakrájejte na větší kostičky. Maso na velké kostky. Mrkev a petržel oloupejte a nakrájejte na kolečka. Houby nakrájejte na plátky. Dýni rozkrojte, oloupejte a nakrájejte na kostky. 

Nádobu z pomalého hrnce vyjměte na plotnu. Zahřejte a dejte do ní olej. Na rozehřátý olej vsypejte cibuli a zároveň i maso. Opékejte, dokud maso neztmavne. 

Nádobu vraťte do pomalého hrnce. Přidejte mrkev, petržel, houby, dýni, obsah plechovky s rajčaty. Přidejte koření a zhruba 1 lžičku soli. Později můžete ochutnávat a dosolit podle chuti.

Nastavte hrnec na nižší teplotu a časovač na 7 hodin. 

Během vaření můžete ochutnávat a jídlo přisolit nebo dokořenit.

Podávejte s bramborovou kaší.

Dobrou chuť přeje Elly.

Nedělní hovězí podle našeho magazínu

Hovězí líčka na portském víně

licka2.jpg (73 KB)

Mongolské hovězí maso s křupavými ořechy

DSC_0501.jpg (97 KB)

Hovězí kližka na pivu

DSC_0287.jpg (154 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama